1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion Energian kaukojäähdytysputki hajosi kesken rakentamisen – urakka saattaa viivästyä hieman

Putken hajoaminen ei vaikuta kaukojäähdytyslaitoksen aikatauluun.

Kuopion Energia rakentaa kaukojäähdytyslaitosta Harjulan sairaalan tuntumaan. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopion Energian kaukojäähdytyslaitoksen vesistöputken rakentaminen saattaa viivästyä alkuperäisestä tavoitteesta, koska osa putkesta hajosi asennustöiden yhteydessä.

Savilahden pohjaan rakennettavien putkien pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä, mutta aikataulu ei ole enää varma putken hajoamisesta johtuvien lisätöiden vuoksi.

Noin 500 metrin pätkä putkesta joudutaan uusimaan. Järven pohjaan tulee kaksi putkea, jotka ovat yhteensä pituudeltaan vajaat kolme kilometria.

Projektipäällikkö Petri Turtiainen Kuopion Energiasta kertoo, että putken valmistuminen on yhä mahdollista tämän vuoden puolella, jos järvi ei jäädy kovin aikaisin.

Mahdollisella viivästymisellä ei vaikutusta kaukojäähdytyslaitoksen aikatauluun

Kuopion Energian kaukojäähdytyslaitos on valmistumassa Harjulan sairaalan tuntumaan, ja se aiotaan ottaa tuotantokäyttöön ensi toukokuussa. Asiakkaiksi ovat sitoutuneet Kuopion yliopistollinen sairaala ja kiinteistöyhtiö KPY Novapolis eli entinen Technopolis Kuopio.

Laitos pystyy Turtiaisen mukaan toimimaan, vaikka putken valmistuminen viivästyisikin ensi keväälle. Laitoksella on kylmää tuottavia lämpöpumppuja ja siirrettäviä jäähdytyslaitteita.

Hajonnut putki on päätetty jättää järven pohjaan samalle linjalle sen korvaavan putken kanssa. Asiasta päätettiin neuvotteluissa kaupungin ja Pohjois-Savon ely-keskuksen ympäristöasiantuntijoiden kanssa.

Ely-keskuksen lausunnon mukaan hajonnutta putkea ei tule myöhemminkään kaivaa, siirtää tai tehdä muita toimenpiteitä, joilla voitaisiin häiritä haitta-aineita sisältävää järven pohjasedimenttiä.

– Tulimme siihen tulokseen, että putken jättäminen paikalleen on järkevintä sekä ympäristön kannalta että tuotantoteknisesti, Turtiainen sanoo.

Kaukojäähdytyksessä kiinteistöt jäähdyttävät rakennuksiaan järvivedellä. Esimerkiksi KYS on arvioinut, että se pystyy vähentämään kaukojäähdytyksellä huomattavasti sähkön käyttöään.

Lue lisää: Kuopion Energian kaukojäähdytysputkien asentaminen alkaa Savilahdessa – voi näkyä veden samentumisena ja häiriöinä vesilläliikkujille

Juttua muokattu 14. marraskuuta kello 14.55: Technopolis Kuopion nimi on nykyään KPY Novapolis.