Iik, olisiko minussakin 12 prosenttia skottilaista? Tilasin uteliaisuudesta DNA-testin, mutta tietoni saattavat päätyä kauppatavaraksi

Geenitieto paljastaa tietoja minusta, mutta myös läheisistäni. Onko DNA-näytteen lähettäminen siis järkevää? Katso video.

Marjut Mäntymaa pitelee kädessään DNA-näytepulloa
Etnisyystestejä myydään enemmän kuin koskaan. Onko saamani tieto kuitenkaan sen arvoista, että geenitietoni saatetaan kaupata eteenpäin?

85,9 prosenttia suomalainen, 12,9 prosenttia irlantilanen, skottilainen ja walesilainen sekä 1,2 prosenttia mesoamerikkalainen ja andilainen. Puhelimen näytölle ilmestyy yksi kerrallaan lukuja, jotka kertovat ystäväni etnisestä taustasta.

Etnisyyttä arvioivia DNA-testejä myydään enemmän kuin koskaan. Eikä ihme. Tuloksia on hauska katsoa. Lisäksi voi saada uusia sukulaisia niin läheltä kuin kaukaakin. Suomalaisista noin 30 000 on lähettänyt eri kaupallisille yrityksille DNA-näytteensä.

Mutta mitä tietoa testit lopulta tarjoavat ja onko saamani tieto sen arvoista, että omat geenitietoni saatetaan kaupata eteenpäin? Asiaa pohditaan yllä olevassa videossa bioetiikan tutkija Heikki Saxénin ja geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaaran kanssa.

Oletko tehnyt DNA-testin ja onko siitä ollut hyötyä? Katso video ja keskustele alla tai laita viestiä instagramissa @marjuttuulikki. Olen mukana keskustelussa klo 17.00 saakka. Saxénin ja Pirttivaaran lisäksi videota varten on haastateltu THL:n tutkimusprofessori Helena Kääriäistä sekä geneettisen epidemiologian dosentti Teppo Variloa.