Hyppää sisältöön

Ahlström jatkaa arvorakennustensa myyntiä Euran Kauttualla – Alvar Aallon suunnittelemalle Terassitalolle uusi isäntä

Terassitalo pysyy paikallisessa omistuksessa. Sen on ostanut Ruukki Invest Oy.

Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo valmistui vuonna 1938. Kuva: A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Ahlström on jatkanut arvorakennustensa myyntiä Euran Kauttualla. Alvar Aallon suunnitteleman Terassitalon on ostanut Ruukki Invest Oy. Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlström sanoo yhtiön olevan tyytyväinen siitä, että ostaja on paikkakuntalainen, joka ymmärtää rakennuksen historian ja kulttuuriperintöarvon.

Tiedotteessa Juha Pertola Ruukki Investistä kertoo, että Terassitalon asuntoja on tarkoitus säilyttää edelleen vuokra- ja esittelykäytössä.

Aalto halusi rakennuksen olevan osa luontoa

Ahlströmin pääjohtaja Harry Gullichsen kutsui Alvar Aallon vuonna 1937 suunnittelemaan Kauttuan tehdasaluetta. Yksi osa kokonaisuutta oli rinteeseen suunnitellut toimihenkilöiden asuintalot. Suunnitelmasta toteutettiin vain Terassitalo.

Kauttuan Terassi- eli Porrastalo valmistui vuonna 1938. Näin sitä kuvataan Euran kunnan sivuilla:

Kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtimme Alvar Aalto ajatteli, että Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa vain parhaisiin maastoihin kannatti rakentaa asuintaloja, jotta ihminen voisi sekä fyysisesti että henkisesti mahdollisimman hyvin. Kauttuan Terassitalo on elävä esimerkki arkkitehdin halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa: monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaisen asunnon sisäänkäynnit ovat maan tasossa.

Ahlströmillä ei enää käyttöä ruukkialueelle

A. Ahlström Kiinteistöt Oy pani Kauttuan ruukin alueen kiinteistöt myyntiin viime syksynä, koska yhtiön teollinen toiminta Kauttualla on päättynyt, eikä yhtiöllä ole vanhalle ruukkialueelle enää omaa käyttöä.

Yhtiö olisi halunnut alun perin myydä koko alueen Euran kunnalle, mutta kunnalta ei ole löytynyt rahaa kiinteistökauppoihin.

Ahlströmin myyntilistalla ovat Kauttuan alueella enää Villa Ahlström, Kauttuan Klubi ja Villa Aalto.