1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksiko myönsi Bolivian ex-presidentille Moralesille turvapaikan – Armeijaa syytetään vallankaappauksesta

Presidentin pallille nouseva Jeanine Añez lupailee maahan pian uusia vaaleja.

Bolivia
Evo Morales lehdistötilaisuudessa 9. marraskuuta 2019.
Evo Morales lehdistötilaisuudessa 9. marraskuuta 2019.AFP

Meksiko ja Venäjä pitävät Bolivian sunnuntain tapahtumia vallankaappauksena.

Bolivian presidenttinä vuodesta 2006 toiminut Evo Morales ilmoitti sunnuntaina eroavansa. Moralesin valinta jatkokaudelle lokakuussa sytytti Boliviassa viikkokausia kestäneitä protesteja. Sunnuntaina maan armeija puuttui tilanteeseen ja asevoimien komentaja Williams Kaliman pyysi Moralesia eroamaan.

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että Meksiko on myöntänyt Moralesille turvapaikan. Morales on kertonut olevansa vallankaappauksen uhri ja että hänestä on annettu pidätysmääräys.

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard puhuu tiedotustilaisuudessa Meksikossa. Ebrard ilmoitti, että Meksiko ei vielä ole saanut vastausta Bolivian presidentille Evo Moralesille tarjoamaansa turvapaikkaan.
Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrardin mukaan maa ei vielä ole saanut vastausta Moralesille esitettyyn turvapaikkatarjoukseen.EPA

Ebrard pitää tilannetta vallankaappauksena armeijan osuuden takia. Ebrardin mukaan armeija rikkoi Bolivian perustuslakia painostaessaan Moralesia eroamaan. Ebrardin mukaan maa ei hyväksy Boliviaan sotilashallintoa.

– Eiliset tapahtumat ovat askel taaksepäin koko mantereelle. Olemme hyvin huolissamme, Ebrard sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Samoilla linjoilla on myös Venäjä. Maan ulkoministeriön maanantaina julkaisemassa julkilausumassa todetaan tilanteen näyttävän siltä, että maan hallinnon toiveet tilanteen ratkaisemisesta dialogin avulla tuhottiin järjestelmällisellä vallankaappauksella.

Myös Espanja on ilmaissut huolensa tilanteesta. Ulkoministeri Josep Borrellin mukaan Boliviaan on vaarassa syntyä valtatyhjiö Moralesin eron jäljiltä. Borrelin mukaan Boliviassa tulisi järjestää uudet vaalit mahdollisimman pian.

Bolivian pääkaupungissa La Pazissa ihmiset heiluttivat maan lippuja ja kerääntyivät juhlimaan maan pitkäaikaisen presidentin Evo Moralesin eroa.
Bolivian hallinnollisessa pääkaupungissa La Pazissa ihmiset heiluttivat maan lippuja ja kerääntyivät juhlimaan maan pitkäaikaisen presidentin Evo Moralesin eroa.EPA / Juan Carlos Torrejon

"Kaikki on sekaisin"

Maanantain ja sunnuntain välisenä yönä ryöstely ja väkivaltaisuudet valtasivat maan hallinnollisen pääkaupungin La Pazin kadut. Uutistoimistojen mukaan La Pazissa ja useissa muissa kaupungeissa eri rikollisjengit ovat näkyvästi esillä kaduilla.

– Pelkään mitä tapahtuu, kaikki on sekaisin kaupungissa. Naapurit taistelevat keskenään, sanoo 25-vuotias sihteeri Patricia Paredes uutistoimisto Reutersille.

Uutistoimiston mukaan yritysten tiloihin on hyökätty ja rakennuksia sytytetty tuleen. Kouluja ja kauppoja on suljettu tilanteen takia ja kaupungin julkinen liikenne on lamaantunut.

Kuka on tällä hetkellä vallassa?

Armeija myös antoi aiemmin sunnuntaina julkilausuman, jossa se kertoi määränneensä ilma- ja maaoperaatioita, joilla "neutralisoidaan" laittomat aseelliset ryhmät. Tätä voidaan pitää uutistoimistojen mukaan merkkinä siitä, että armeija valmistautuu ottamaan ohjat maassa käsiinsä. Tämä merkitsisi sotilasvallankaappausta.

Sunnuntaina useat Moralesin hallituksen ja puolueen edustajat ilmoittivat erostaan.

Maan perustuslain mukaan valta siirtyy presidentiltä senaatin puheenjohtajalle ja sen jälkeen kongressin alahuoneen puhemiehelle. He ovat molemmat eronneet, joten opposition edustaja, senaatin toinen varapuhemies Jeanine Añez on ilmoittanut ottavansa vastaan väliaikaisen presidentin tehtävän.

Vielä ei ole selvää, saako Añez pestilleen tarpeeksi poliittista tukea (siirryt toiseen palveluun), sillä eronneen presidentti Moralesin puolue on vallassa maan edustajainhuoneessa ja senaatissa ja tehtävään vaaditaan niiden tuki, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Añez lupasi maanantaina, että Boliviassa pidetään pian uudet vaalit. Hän haluaa kutsua lainsäätäjät koolle tiistaina, jotta Moralesin muodollinen ero voitaisiin hyväksyä. Pääkaupunki La Pazin levottoman tilanteen vuoksi on kuitenkin vielä epävarmaa, onko kansalliskokouksen kokoontuminen mahdollista.

– On niin vaikeaa nähdä bolivialaiset taistelemassa keskenään. Sillä ei ole väliä kenen puolella ovat. Kansalaisia kohdellaan kaltoin ja pyydänkin kaikkia lopettamaan väkivaltaisuudet, Añez sanoi maanantaina.

Trump kiitteli Moralesin syrjäyttämistä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ylisti Moralesin syrjäyttämistä ja varsinkin armeijan roolia siinä. Trumpin mukaan Moralesin lähtö lähettää vahvan viestin siitä, että demokratia ja kansan tahto voittavat aina.

– 14 vuoden jälkeen ja sen jälkeen kun hän oli yrittänyt mitätöidä Bolivian perustuslain ja kansan tahdon, Moralesin lähtö suojelee demokratiaa ja valaa uskoa siihen, että Bolivian kansa saa äänensä kuuluville, Trumpin lausunnossa sanottiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön nimettömänä pysytelleen edustajan mukaan Boliviassa ei tehty vallankaappausta.

– Olette varmasti kuulleet Moralesin ja hänen kannattajiensa pitävän itseään kaappauksen uhreina. Kaikki faktat kuitenkin osoittavat, että Bolivian kansa yksinkertaisesti sai tarpeekseen siitä, että hallitus ei piitannut äänestäjien tahdosta.Jos Yhdysvallat tunnustaisi virallisesti, että Boliviassa tapahtui vallankaappaus, sen olisi lopetettava valtaosa avustaan Bolivialle.

Lue myös:

Meksiko tarjoaa turvapaikkaa Bolivian eronneelle presidentille Evo Moralesille

Bolivian presidentti joutui taipumaan uusiin vaaleihin – Protestijohtaja vaatii Evo Moralesin eroa

Bolivian levottomuudet: Osa poliisivoimista kääntyi presidenttiä vastaan

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT

Lue seuraavaksi