Kainuun prikaatilla testataan puolustusvoimien uusia taisteluasuja – "Nykyinen maastopuku on jonkinlainen kompromissi"

Uudet taisteluasut tulevat maksamaan korkeintaan 65 miljoonaa.

puolustusvoimat
Pohjoismaissa testattavia puolustusvoimien tulevia taisteluasuja.
Varusmiehistä muodostettaville ryhmille jaettavat testipuvut ovat yksivärisiä, mutta palveluskäytössä asuun tulee Suomessa tuttu M05-maastokuvio. Joakim Serkelä / Puolustusvoimat

Suomi on hankkimassa yhteneväiset taisteluasut yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Maat hankkivat samanlaiset taisteluasujärjestelmät, eli koko vaatekokonaisuuden, mutta jokainen maa pitää silti omat maastokuosinsa.

Suomi testaa uusia varusteita Kainuun prikaatissa ja Sodankylän jääkäriprikaatissa. Varuskunnat valittiin siksi, että uusien vaatteiden lumi- ja pakkaskestävyyttä voitaisiin testata mahdollisimman hyvin. Ruotsi, Norja ja Tanska testaavat puolestaan muita ominaisuuksia. Esimerkiksi Tanskan vastuulla on asujen viidakko- ja aavikkosoveltuvuuden testaaminen.

– Tässä puhutaan koko taisteluasujärjestelmästä, alkaen siis ihan alusasuista ja välikerroksista. Jokaisen tarjoajan ratkaisuja olosuhde- ja käyttäjävaatimuksiin testataan kattavasti, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen everstiluutnantti Pasi Tyystjärvi sanoo.

Kenttäkoejaksolla varusmiestestiryhmät käyttävät uusia vaatteita päivittäin palveluksessa ja taistelukoulutuksessa. Lisäksi asujärjestelmille tehdään erillistestejä, joilla arvioidaan muun muassa niiden toimivuutta arktisissa olosuhteissa. Kainuun prikaatissa testauksen suorittaa yksi varusmiesjoukkue.

Kun lopullinen taisteluasujärjestelmä valitaan, asut otetaan käyttöön porrastetusti. Puolustusvoimat on sitoutunut maksamaan asuista korkeintaan 65 miljoonaa euroa vuosien 2021–2027 vuosien aikana.

– Testausjaksojen jälkeen kaikkien eri pohjoismaiden käyttäjien kokemukset arvioidaan yhtenä kokonaisuutena, Tyystjärvi sanoo.

Nykyiset M05-varusteet on otettu käyttöön vuonna 2007. Maastopuku toimii nykyään myös varusmiesten lomapukuna, mutta tulevaisuudessa tästä yhteiskäytöstä pyritään pois.

– Nykyinen maastopuku on jonkinlainen kompromissi, koska se on toiminut myös lomapukuna. Ajatus on, että uusi maastopuku on pääasiassa nimenomaan taisteluasu, Tyystjärvi sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)