Hyppää sisältöön

Israel teki kaksoisilmaiskun Damaskokseen ja Gazaan – Kohteina Islamilaisen Jihadin johtajat

Gazasta ammuttiin heti suuri määrä raketteja Israeliin.

Islamistijohtaja Baha Abu Al-Atan vahingoittunut talo Gazassa 12. marraskuuta. Kuva: Mohammed Saber / EPA

Israelin asevoimat on tehnyt kaksi ilmahyökkäystä palestiinalaista Islamilainen Jihad -järjestöä vastaan. Hyökkäykset tehtiin Gazassa ja Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa sijaitseviin kohteisiin.

Gazassa iskun kohteena oli Islamilaisen Jihadin aseellisen siiven, al-Qudsin prikaatien johtaja Baha Abu al-Ata, jonka kerrotaan kuolleen iskussa. Myös hänen vaimonsa kerrotaan saaneen surmansa.

Ilmahyökkäys tehtiin aamuyöllä ja sen takana oli Israelin asevoimien lisäksi tiedustelupalvelu Shin Bet. Hyökkäyksen oli hyväksynyt Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu.

Asevoimien ja Shin Betin yhteisen tiedotteen mukaan al-Ata oli vastuussa lukuisista Israeliin kohdistuneista rakettihyökkäyksistä ja muista terrori-iskuista.

Sekä Islamilainen Jihad että al-Qudsin prikaatit on EU:ssa luokiteltu terroristijärjestöiksi. Israel on yrittänyt murhata al-Atan ainakin kaksi kertaa aiemminkin, kertoo israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Isku Damaskokseen

Israel ampui yön aikana myös kaksi ohjusta Damaskoksessa sijaitsevaan rakennukseen, jota Islamilainen Jihad käytti tukikohtanaan, kertovat Syyrian tiedotusvälineet.

Kohteena oli tiettävästi Islamilaisen Jihadin korkeimpaan johtoon kuulunut Akram al-Ajouri. Hänen kohtalostaan ei ole varmaa tietoa. Eräiden lähteiden al-Ajouri selvisi iskusta, mutta hänen poikansa sai surmansa.

Välitön vastaisku

Heti Israelin iskujen tapahduttua Gazasta ammuttiin suuri määrä raketteja Israeliin. Hälytyssireenit soivat monissa eteläisen Israelin kaupungeissa ja myös Tel Avivissa. Islamilainen Jihad sanoo valmistautuvansa uusiin vastatoimiin.

Gazasta ammuttiin heti suuri määrä raketteja Israeliin. Kuva: Bashar Taleb / AFP

– Lupaamme jatkaa taistelua, ja vastatoimemme ravistelevat varmasti siionistisen yhteisön perustaa, järjestö sanoi tiedotteessaan.

Rakettien ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoja, mutta varotoimenpiteenä kaikki seudun koulut pidetään suljettuina. Israelin asevoimat on asettanut Etelä-Israeliin tarkastuspisteitä.

Monien Lähi-itää tarkkailevien uutislähteiden, esimerkiksi al-Jazeera uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin iskut ovat poikkeuksellisia ja omiaan kiihdyttämään väkivaltaisuuksia ja koston kierrettä.