1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun muutat pois kotoa, muista ottaa oma kotivakuutus – asiantuntijan vinkit, mihin kiinnität huomiota ensimmäistä kotivakuutusta valitessasi

Varmista, että kotivakuutus on voimassa jo muuton aikana, että voit hakea korvausta muutossa rikkoutuneista tavaroista tai vaurioituneista pinnoista.

kotivakuutus
Muuttokuormaa siirretään.
Useimmilla ensimmäinen oma asunto on vuokra-asunto. Vuokranantaja voi vaatia tai suositella kotivakuutuksen ottamista. Vaikka näin ei olisi, niin asiantuntijat neuvovat kuitenkin ottamaan kotivakuutuksen, koska se korvaa tavaroillesi ehkä tapahtuvat vahingot. Derrick Frilund / Yle

Kun muutat pois kotoa, eteen tulee myös ensimmäistä kertaa kotivakuutuksen hankkiminen. Apua valinnassa voit pyytää vanhempien ja ystävien lisäksi myös asiantuntijoilta. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä voit kysyä neuvoa vaikka chatissä tai tutustua FINEn oppaaseen Perustietoa kotivakuutuksesta (siirryt toiseen palveluun).

– Tärkeintä on ylipäätään ottaa kotivakuutus, vaikka vuokranantaja ei sitä vaatisikaan. Taloyhtiön vakuutukset eivät korvaa asukkaan irtaimistolle tapahtuvia vahinkoja. Vain oma kotivakuutus korvaa niitä, FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo muistuttaa.

Vaikka valtaosalla eli yli 90 prosentilla suomalaistalouksista on kotivakuutus, niin aivan kaikilla sitä ei ole. Esimerkiksi kaikilla nuorilla kotivakuutusta ei ole.

– Nuorelle se saattaa olla outo uusi asia, jota ei vain ole tullut ajatelleeksi, tai hän ei tiedä siitä riittävästi. Tietysti jotkut tekevät sen ihan tietoisesti, ovat sitä mieltä, etteivät tarvitse kotivakuutusta, Hanna Salo arvelee.

– Joillakin se saattaa liittyä useisiin maksuhäiriömerkintöihin, jotka estävät kotivakuutuksen saamisen, vaikka sen haluaisikin.

Asiantuntijan vinkit, mitä sinun kannattaa muistaa ensimmäistä kotivakuutusta hankkiessasi

1. Tutustu kotivakuutuksiin vakuutusyhtiöiden nettisivuilla ja vertaile eri yhtiöiden tarjontaa. Voit käyttää apuna nettisivujen chattejä ja hintalaskureita. Pyydä tarjous ainakin kahdelta tai kolmelta vakuutusyhtiöltä.

Vertailua vaikeuttaa se, että vakuutusten sisällöt vaihtelevat eri yhtiöillä. Sisältö yleensä selittää hintaerot.

2. Tarkista vakuutusten sisältö. Lue huolella vakuutusesite, vakuutusohjeet ja vakuutussopimus. Vakuutusesitteessä kerrotaan pääpiirteissään vakuutuksen sisältö. Siinä on myös esimerkkejä, miten korvaus lasketaan vahinkotilanteessa. Vakuutusehdoista löytyy vakuutussopimuksen koko sisältö sekä täydelliset tiedot, mitä vahinkoja ei korvata.

– Kun ensimmäisen kerran alkaa kotivakuutukseen perehtyä, minä neuvoisin, että siellä vakuutusehdoissa kiinnittäisi huomiota niihin rajoitusehtoihin eli mitä ei korvata, ja toisaalta esimerkiksi siihen, mikä omaisuus on ylipäätään vakuutettuna, ja onko niissä rajoituksia, vakuutusasiantuntija Salo vinkkaa.

Lue huolellisesti myös vakuutussopimus, koska siinä mainitaan esimerkiksi omavastuun suuruus tai vakuutusmäärä, jos se on tietty sovittu euromäärä.

3. Otatko yksittäisen kotivakuutuksen vai niin sanotun pakettivakuutuksen? Monet vakuutusyhtiöt myyvät nuorille pakettivakuutuksia, joista saa myös alennusta. Nuorelle tulee edullisemmaksi ottaa tällainen pakettivakuutus, kuin ottaa koti- matka- tai tapaturmavakuutus erikseen. Toisissa pakettivakuutuksissa voi myös olla tavallista pienempi omavastuu.

Toisaalta nuorille suunnatuissa pakettivakuutuksissa saattaa olla aika pienet, kiinteät vakuutusmäärät. Ne voivat hyvin riittää opiskelemaan lähtevälle nuorelle, jolla ei ole paljon omaisuutta. Sitten, jos on jo perhettä, vakuutusmäärä ei enää riitä.

4. On tärkeää, kenen nimi on vakuutussopimuksessa. Aiotko asua asunnossa yksin vai pariskuntana, tai onko kyse opiskelijoiden soluasunnosta? Jos asutaan pariskuntana eli ollaan samaa taloutta, silloin yleensä riittää, että vain toinen ottaa kotivakuutuksen, jolloin se turvaa myös toisen omaisuuden.

Jos taas opiskelijat asuvat soluasunnossa, silloin jokainen ottaa itselleen ja omille tavaroilleen kotivakuutuksen.

5. Perehdy, mitä kotivakuutuksesta korvataan, ja mitä ei. Esimerkiksi kännykän tai lompakon hukkaamista ei kotivakuutuksesta tyypillisesti korvata, mutta sen sijaan puhelimen, tietokoneen, television ja pesukoneen rikkoutuminen korvataan.

6. Arvioi koti-irtaimistosi arvo, ja valitse kotivakuutuksesi vakuutusmäärä omaisuutesi mukaisesti. Irtaimistoa ovat esimerkiksi huonekalut, elektroniikka, kodinkoneet, vaatteet ja harrastusvälineet.
Näin voit laskea paljonko kotivakuutuksesta korvataan koti-irtaimistoa tai matkalla mukana olevaa tavaraa, jos jotain tapahtuisi.

Muista päivittää kotivakuutuksesi, jos elämäntilanteesi muuttuu. Jos esimerkiksi muutat yhteen tyttö- tai poikaystävän kanssa tai saat perheenlisäystä, tarkista kotivakuutuksesi. Lisäksi varmista aina muutaman vuoden välein, että vakuutusturvasi on edelleen riittävä.

7. Varmista, että kotivakuutus sisältää vastuuvakuutuksen. Se korvaa omasta huolimattomuudesta tai varomattomuudesta muille aiheuttamiasi vahinkoja.

8. Muista, että oma kotivakuutus korvaa irtaimiston, ja taloyhtiön vakuutus korvaa talon rakenteet.

Omaan kotivakuutukseen saa liitettyä niin sanotun kiinteän sisustuksen vakuutuksen eli lattiat, sisäpinnat ja kiinteät kaapistot.

Taloyhtiöt eivät korvaa asukkaiden muuttamiskuluja, jos asukas joutuu asumaan muualle väliaikaisesti, esimerkiksi tulipalon takia. Korvausta on tällaisissa tilanteissa mahdollisuus saada ainoastaan omasta kotivakuutuksesta.

Asumiskeskeytysvakuutus yleensä sisältyy kotivakuutukseen.

9. Mieti, tarvitsetko tuotevakuutuksia, jos sinulla on kotivakuutus. Kodinkoneliikkeissä on tarjolla yksittäisille tuotteille tuotevakuutuksia, jotka kattavat vain yhden tietyn tuotteen.

– Kannattaa miettiä, että mikä hyöty tuotevakuutuksessa on verrattuna kotivakuutukseen, koska hinta ei ole kovin paljon vähempää kuin koko irtaimiston kotivakuutuksen hinta, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEstä kehottaa.

Tuotevakuutusten etu on siinä, että niissä on pienempi omavastuu kuin kotivakuutuksessa tai ei omavastuuta ollenkaan. Vahingoittuneen tilalle voi myös saada uuden vastaavan laitteen tilalle, mitä ei enää välttämättä kotivakuutuksessa vaikkapa vuoden päästä saa.

Lue seuraavaksi