1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Konservatiivipuolue (Britannia)

Tiedustelupalvelujen raportin sanotaan todistavan Venäjän vaikutuksen Boris Johnsoniin – Britannian hallitus estää julkaisun

Hallitus sanoo, että "normaalit tarkastustoimenpiteet" vievät niin paljon aikaa, että raportti voidaan julkaista vasta vaalien jälkeen.

Konservatiivipuolue (Britannia)
Boris Johnson ja Sergei Lavrov.
Britannian (kuvan ottamisen aikaan) ulkoministeri Boris Johnson taustallaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Kuva joulukuulta 2017.Maxim Shipenkov / EPA

Vaaleihin valmistautuvassa Britanniassa on noussut kuohunta, joka johtuu toistaiseksi salaisena pidetystä tiedusteluraportista. Raportin on laatinut parlamentin Tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunta ja se koskee Venäjän vaikutusta Britannian politiikkaan.

Valiokunta on hyödyntänyt työssään Britannian tiedustelupalvelujen GCHQ:n, MI5:n ja MI6:n hankkimia tietoja.

Tiedusteluelimet ovat jo antaneet hyväksyntänsä julkistamiselle, mutta maan konservatiivihallitus on päättänyt lykätä sitä vaalien jälkeiseen aikaan. Hallituksen mukaan raportin julkistaminen edellyttää huolellista tarkistamista.

– On ehdottoman tavanomaista, että tämänkaltaisen raportin julkistaminen vaatii tarkkaa perehtymistä, joka saattaa viedä useita viikkoja, sanoi apulaisvaltiovarainministeri Rishi Sunak ITV-television haastattelussa.

Oppositiopuolueet ovat jo alkaneet syyttää hallitusta peittelystä. Myös valiokunnan mielestä raportti olisi valmis julkaistavaksi.

Vuotaneita tietoja

Raportista vuotaneet tiedot ovat erittäin huolestuttavia niin Britannian poliittisen järjestelmän kuin konservatiivipuolueen ja pääministeri Boris Johnsonin kannalta.

Raportista on kertonut muun muassa Business Insider (siirryt toiseen palveluun) -lehti, joka perustaa artikkelinsa osittain Sunday Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden paljastuksiin.

Paljastusten mukaan konservatiivipuolue olisi saanut suuria lahjoituksia yhdeksältä venäläiseltä lahjoittajalta, joilla on myös läheiset yhteydet Kremliin.

Yksi lahjoittajista on lehden mukaan Alexander Temerko, joka työskennellyt Venäjän puolustusministeriön palveluksessa. Temerkon kerrotaan lahjoittaneen puolueelle 1,2 miljoonaa puntaa eli lähes 1,4 miljoonaa euroa seitsemän viime vuoden aikana. Temerko kehuskelee olevansa pääministeri Johnsonin ystävä.

Toinen lahjoittaja on Ljubov Tšernuhin, joka naimisissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin entisen avustajan Vladimir Tšernuhinin kanssa.

Ljubov Tšernuhinin kerrotaan lahjoittaneen puolueelle 160 000 puntaa vastineeksi siitä, että hän saa pelata tennistä Boris Johnsonin ja puolueen entisen puheenjohtajan David Cameronin kanssa. Kaikkiaan hän on antoi puolueelle viime vuonna 450 000 puntaa.

Vaikka konservatiivipuolue on julkisesti pyrkinyt ottamaan etäisyyttä Venäjään Skripalien myrkytystapauksen jälkeen, se on ottanut vastaan entistä enemmän lahjoituksia, Business Insider kertoo.

Lokakuuhun päättyneellä 12 kuukauden jaksolla Venäjältä olisi tullut puolueelle lähes puoli miljoonaa puntaa. Edellisen vastaavan ajanjakson aikana lahjoitusten määrä oli alle 350 000 puntaa.

Johnsonin yksityiselämä?

Erityisen huolen puolueelle kerrotaan juontavan juurensa Johnsonin yksityiselämästä.

Entinen venäläinen vakooja Alexander Lebedev omistaa Britanniassa Independent- ja Evening Standard -lehdet. Hänen poikansa Jevgeni on useita kertoja vienyt Johnsonin Italian Perugiassa sijaitsevaan linnaansa viettämään huikeita juhlia, joista kertoo Open Democracy (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.

Juhlien tapahtumien pelätään aiheuttavan turvallisuusriskin, sillä Johnson saattaa joutua kiristyksen kohteeksi, sivusto kertoo. Riskin on vahvistanut maan entisen hallituksen kabinettiministeri Sunday Times -lehdelle.

Turvallisuusraportissa mainitaan Business Insiderin mukaan myös Johnsonin pääavustaja Dominic Cummings, jolla sanotaan olleen epäilyttäviä yhteyksiä Venäjälle 1990-luvulla.

Oppositio ryöpyttää hallitusta

Britannian oppositio on heti ottanut raportin vaaliaseekseen. Maassa järjestetään EU-eron kannalta äärimmäisen tärkeät vaalit 12. joulukuuta.

Työväenpuolueen varjoulkoministeri Emily Thornberry sanoo, että päätös lykätä raportin julkaisemista on selkeästi "poliittisesti motivoitu". Hän uskoo, että raportin tietojen julkaiseminen "suistaisi konservatiivipuolueen vaalikampanjan raiteiltaan".

Asiaan on ottanut kantaa myös Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton, joka hävisi vaalit Donald Trumpille. Clintonin mukaan Venäjällä oli selkeästi osuutta vaalituloksessa ja on häpeällistä, ettei tietoja tästä julkaista.

– Ei ole epäilystäkään – tiedämme sen omasta maastamme, olemme nähneet sen Euroopassa, olemme nähneet sen täällä – etteikö Venäjä yrittäisi vaikuttaa läntisten demokratioiden politiikkaan. Ei meidän eduksemme, vaan omaksi edukseen, hän sanoi BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi