Yle seurasi postilakon toisen päivän mielenosoitusta – "Me olemme katkeria ja vihaisia"

Mielenilmaus sujui kireästä tunnelmasta huolimatta rauhallisesti. Klikkaa kuvaa katsoaksesi videon mielenosoituksesta.

Postilakko
Posti ja logistiikka-alan unioni PAU järjesti mielenosoituksen Postin työehtojen romuttamista vastaan Postin pääkonttorilla Pasilassa Helsingissä 12. marraskuuta
PAU:n koollekutsumat mielenosoittajat kokoontuvat Helsingin Ilmalassa tänään puoli yhden aikaan iltapäivällä. Sen jälkeen he siirtyvät yhdeltä kohti Postin pääkonttoria.
  • Mielenosoittajat kokoontuivat Ilmalassa tänään puolen päivän jälkeen. Sen jälkeen he siirtyivät kohti Postin pääkonttoria.
  • Lakon taustalla on kiista työehtoshoppailusta eli pakettilajittelijoiden siirtämisestä halvemman työehtosopimuksen piiriin.
  • PAUn ja Paltan edustajat tapaavat toisensa seuraavan kerran valtakunnansovittelijan johdolla huomenna. Neuvottelutilannetta arvioidaan vaikeaksi.

Arviolta 200 postilaista on kokoontunut Helsingin Ilmalaan osoittamaan mieltään postilakon toisena päivänä. He lähtivät letkana kävelemään kohti Postin pääkonttoria yhden maissa iltapäivällä.

Mielenosoittajat solvasivat kävellessään lakkorikkureita eli lakosta luistavia työntekijöitä.

Postin pääkonttorilla mielenosoittajia olivat vastassa vartijat. Mielenilmaus sujui kireästä tunnelmasta huolimatta rauhallisesti.

Megafoniin puhuneet postilaiset syyttivät Postia siitä, että johdon korkeat palkat maksetaan työntekijöiden selkänahasta.

Mielenilmaukseen on saapunut Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) aktiiveja eri puolilta Suomea.

– Haikein mielin olemme lakossa. Postin henkilöstöpolitiikka on suoraan sanottuna syvältä. Me olemme katkeria ja vihaisia, sanoo Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra.

Postin Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra
Leo Harra.Petteri Sopanen / Yle

Työehtoshoppailu suututti postilaiset

Lakon taustalla on kiista työehtoshoppailusta. Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen.

Harran mukaan päätavoitteena on nyt saada nämä 700 lajittelijaa PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

– Lakko ei ole tavoite, vaan keino. Ja tämä on meidän viimeinen toivomme, sanoo Harra.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ilmailualan Unioni IAU ovat ilmoittaneet mahdollisista tukilakoista.

"Ennen olin omasta työpaikastani ylpeä, nykyään en enää"

Pohjois-Karjalan pääluottamusmies Jari Kontkanen on valmis lakkoilemaan vaikka ensi vuoden puolelle asti, jos ratkaisua ei löydy.

– Olemme alakuloisia lakosta, mutta olemme hyvän asian puolesta, sanoo Kontkanen, joka kustansi itse lakkomatkansa Joensuusta Helsinkiin.

Postityöntekijä Jaana Lintunen saapui mielenilmaukseen Liedosta Varsinais-Suomesta. Hän on ollut Postin palveluksessa parikymmentä vuotta.

– Ennen olin omasta työpaikastani ylpeä, nykyään en enää. Koko ajan kiristetään. Enää ei pystytä Postissa palvelemaan asiakasta niin kuin ennen, sanoo Lintunen.

Lintunen on huolissaan aikeista laskea postilaisten palkkoja, jos heidät siirretään halvemman työehtosopimuksen piiriin. Hänen mukaansa palkalla ei enää eläisi.

– Luulin, että jäisin tästä työstä eläkkeelle, mutta huonolta näyttää, sanoo Lintunen totisena.

Lue lisää:

JHL:n tukilakko pysäyttää tavarajunien huollon ja työt ratapihoilla ensi viikolla