PS:n varjobudjetti: 1 000 uutta poliisia, lisää hoitajia, lapsivähennys takaisin – leikkauslistalla tutut kohteet

Perussuomalaiset veisi rahaa maahanmuutosta, kehitysavusta ja tuulivoimatuesta.

budjetit
 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (vas.) ja eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen (oik.) perussuomalaisten vaihtoehtobudjettin tiedotustilaisuudessa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (vas.) ja eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen (oik.) perussuomalaisten vaihtoehtobudjettin tiedotustilaisuudessa.Mikko Stig / Lehtikuva

Perussuomalaiset sanoo suunnitelleensa vaihtoehtobudjettinsa ensisijaisesti suomalaisia ja heidän tarpeitaan silmällä pitäen.

PS säästäisi maahanmuutosta, kehitysavusta sekä yritystuista, ja ohjaisi rahaa puolueen mielestä tärkeämpiin kohteisiin, kuten vähäosaisiin, vanhuksiin, lapsiperheisiin ja sairaisiin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi julkistamistilaisuuden aluksi, että suurimman oppositiopuolueen varjobudjetin pitää olla uskottava ja kattava: Aito vaihtoehto.

– Tavoite on edistää talouskasvua, kasvattaa kansalaisten ostovoimaa ja lopettaa valtion velkaantuminen.

Puolue satsaisi varoja turvallisuuteen, terveydenhuollon resursseihin, omaishoidon tukemiseen, sisäilmaongelmien ratkaisemiseen ja lääkekorvauksiin. Myös viljelijöitä muistetaan ylimääräisellä rahalla.

 • Pienviljelijöiden lisätuki ja lomittaminen, + 60 miljoonaa euroa
 • Tuhannen poliisin kouluttaminen ja palkkaaminen, + 50 miljoonaa euroa
 • Kuntaosuuksien lisäys hoitohenkilökunnan palkkaamiseen, + 50 miljoonaa euroa
 • Hoitohenkilöstön aloituspaikkojen kasvattaminen AMK-tasolla ja ammattiopistoissa, + 20 miljoonaa euroa
 • Rajavartiolaitos, hälytyskeskukset ja pelastustoimi, + 21 miljoonaa euroa

Lisäksi PS poistaisi lääkkeiden omavastuun pienituloisimmilta, nostaisi diabeteslääkkeiden korvaustasoa ja palauttaisi keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen. Sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi ja ylivelkaantuneiden auttamiseksi puolue perustaisi omat ohjelmat.

Eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Arja Juvonen kertoi, että PS haluaa sitovan 0,7 prosentin hoitajamitoituksen voimaan jo ensi vuoden elokuussa.

– Mitoituksen on arvioitu lisäävän hoitohenkilöstön tarvetta noin 4 000–5 000 hoitajalla. Tähän vastaamme oikea-aikaisella koulutuspolitiikalla ja hoivaan kohdennetuilla kuntaosuuksilla.

Juvonen myöntää, etteivät nämä keinot vielä riitä kattamaan hoitajien tarvetta, varsinkin kun mitoitus tulisi voimaan näin nopeasti. Hallitus on kertonut, että sitova hoitajamitoitus tulee voimaan vuonna 2023.

Hän kuitenkin uskoo, että työoloja ja palkkausta parantamalla monet alan jättäneet ammattilaiset voitaisiin houkutella takaisin töihin.

Valtion kirstuun rahoja kehitysavusta ja yritystuista

Perussuomalaiset esittelee vaihtoehtoisessa budjetissaan pitkän listan tiukennuksia nykyiseen maahanmuuttolinjaan ja leikkauksia maahanmuuttajien vastaanotto- ja kotouttamismenoihin.

PS:n mukaan säästöt maahanmuuton kustannuksista kertautuvat terveydenhoidon, sosiaaliturvan ja oikeuslaitoksen resursseissa, joten ne eivät jää vain yhteen vuoteen. Puolueen laskelmassa maalaillaan miljardien, ellei jopa kymmenien miljardien eurojen säästöjä.

Näillä keinoilla menolisäykset rahoitetaan:

 • Maahanmuuttokulujen säästöt vuonna 2020, + 320 miljoona euroa
 • Yritystukien, erityisesti tuulivoimatukien leikkaus, + 330 miljoonaa euroa
 • Kehitysavun leikkaus, + 300 miljoonaa euroa.
 • Luonnonsuojelualueiden hankinnan leikkaus, + 40 miljoonaa euroa.

Lisäksi tuloja tulisi ulkomailta Suomeen muuttavien avainhenkilöiden verohuojennuksen poistolla sekä laskemalla erityisavustajien ja valtiosihteerien määrä edellisen hallituksen tasolle. Puoluetukeakin voisi leikata tuntuvasti.

Veromuutokset:

 • Polttoaineiden veronkorotusten peruminen, - 250 miljoonaa euroa
 • Työtulovähennyksen nosto, - 100 miljoonaa euroa
 • Yle-veron alennus, - 100 miljoonaa euroa
 • Kotitalousvähennyksen leikkauksen poisto, - 92 miljoonaa euroa
 • Lapsivähennyksen palauttaminen, - 70 miljoonaa euroa
 • Suursäätiöiden ja -yhdistysten pääomatulojen vero + 65 miljoonaa euroa
 • Eläkkeiden verotuksen yhdenmukaistaminen työtulojen kanssa, - 50 miljoonaa euroa

Ryhmäjohtaja Tavio huomautti, että heidän työtulovähennyksen nosto tulee vielä Antti Rinteen (sd.) hallituksen esittämän 200 miljoonan ansiotuloverokevennyksen päälle.

– Meidän vaihtoehdossa ansioverotus kevenisi siis yhteensä 300 miljoonaa euroa.

PS myös kohtuullistaisi perintöveroa ja muuttaisi omaishoidon tuen verovapaaksi. Lisäksi energiavero laskettaisiin EU:n minimitasolle teollisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi ja pk-yrityksille kehitettäisiin uusi yhteisöveromalli. Tämä helpottaisi työllistämistä.

PS: Ostovoima paranee, velkaakin vähemmän

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti on 194 miljoonaa euroa ylijäämäinen Rinteen hallituksen ensi vuoden talousarvioon verrattuna.

Budjetissa on menoja noin 740 miljoonaa euroa ja tuloja lähes 550 miljoona euroa vähemmän kuin hallituksen esityksessä.

PS arvioi, että heidän vaihtoehdossaan verotus laskee ja ihmisille jää enemmän rahaa käteen. Tällöin kansalaiset voivat ostaa enemmän hyödykkeitä ja palveluita, mikä vahvistaa kotimaista kysyntää.

Perussuomalaiset laskee, että sen budjetti parantaisi kansalaisten ostovoimaa 700 miljoonalla eurolla verrattuna hallituksen talousarvioon. Velkaakin otetaan noin 190 miljoonaa euroa vähemmän.

Puolueen mukaan valtion velkaantuminen pysähtyy, eikä valtion omaisuutta tarvitse myydä kertaluontoisten menojen takia, kuten nykyhallitus aikoo tehdä.

Kokoomus julkaisee oman varjobudjettinsa ensi viikolla. Opposition talousarvioista keskustellaan eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona 20. marraskuuta.

Päivitetty 15.45 Ville Tavion ja Arja Juvosen kommentit.

Korjattu 20.11. klo 10.45. Vaihtoehtobudjeteista keskustellaan eduskunnassa keskiviikkona 20. marraskuuta, ei tiistaina kuten jutussa alun perin luki.

Lue lisää:

KD nostaisi lapsilisiä, antaisi vauvatonnin ja peruisi bensaveron korotukset – tuloja kerättäisiin sokeriverolla ja asumistuen ehtojen kiristyksellä