1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveydenhuollon palvelut

Kunnat ovat luopumassa lähes koko omistuksestaan Kuusiolinnassa – valtuustot päättävät ensi viikolla

Kuusiokuntien hallitukset olivat maanantaina yksimielisiä Kuusiolinnan osakkeiden myynnistä.

Terveydenhuollon palvelut
Alavuden pääterveysasema.
Olli Koski/Yle

Soini, Ähtäri, Alavus ja Kuortane ovat myymässä suurimman osan Kuusiolinna Terveys Oy:n osakkeista Pihlajalinnalle. Kussakin kunnassa kunnanhallitukset ovat päätyneet esittämään asiaa ensi maanantain valtuustoille.

Kyseessä on liki kahdenkymmenen miljoonan (19,3m€) euron kauppa. Kunnat haluavat toteuttaa kaupan jo tänä vuonna, jotta se helpottaisi kuntien vaikeaa taloustilannetta. Muun muassa Ähtäri on eilen päättänyt yt-neuvotteluiden aloittamisesta.

Kolmen prosentin omistus

Kuntien ja Pihlajalinnan yhteisyritys aloitti toimintansa 2016. Kunnat omistavat nyt 49% Kuusiolinnasta ja kaupan myötä omistusosuus laskee kolmeen prosenttiin.

Kuusiolinnan osakkeista 510 on tällä hetkellä Pihlajalinnan omistuksessa ja 490 Kuusiokuntien. Kaupan jälkeen kunnille jäisi 30 osaketta: Alavudelle 14, Ähtärille 8, Kuortaneelle 5 ja Soinille 3.

Kunnat päättivät osakekaupasta kertaalleen jo kesällä 2018, mutta kauppa tyrehtyi sote-uudistuksen kaatumiseen. Nyt Pihlajalinnan ja Mehiläisen mahdollisesti ensi vuonna toteutuva yrityskauppa ei vaikuta näihin osakekauppoihin.

Kuortaneella tyytymättömyyttä

Kuntien hallitukset olivat yksimielisiä päätöksissään maanantaina. Ainoastaan Kuortaneella kaupasta tehtiin ehdollinen.

Kuortane on ollut tyytymätön lääkäripalveluihin, joita se ei ole saanut sopimuksen edellyttämällä tavalla. Kuortaneella halutaan selvittää, korvaako Pihlajalinna sen, ettei kunta ole saanut vastinetta rahoilleen.

Kaikissa neljässä kunnassa asia etenee nyt siis valtuustoon. Sen jälkeen asiasta päätetään vielä Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän hallituksessa.