Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuin: Israelin siirtokunnissa tehtyjen tuotteiden alkuperä pitää merkitä, jotta kuluttaja voi tehdä eettisen ostopäätöksen

Tuomioistuimen mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, onko tuote tehty EU:n laittomina pitämillä alueilla.

Psagotin viinitila sijaitsee siirtokunnassa Israelin miehittämällä Länsirannalla. EU:n mukaan sen viinipullojen alkuperämerkinnästä pitää käydä ilmi, että se on valmistettu Israelin siirtokunnassa. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Euroopan unionin tuomioistuin vaatii EU-maita merkitsemään Israelin siirtokunnissa tehdyt tuotteet jatkossakin niin, että kuluttaja tietää niiden olevan peräisin Israelin miehittämiltä palestiinalaisalueilta.

Tuomioistuimen tiistaina antaman ennakkoratkaisun (siirryt toiseen palveluun) odotetaan raivostuttavan Israelia, joka haluaisi merkitä valmistusmaaksi pelkän Israelin.

Miehitetyllä Länsirannalla sijaitseva viinituottaja Vignoble Psagot Ltd oli vaatinut ranskalaista tuomioistuinta poistamaan nykyisen merkintävaatimuksen. Ranskalainen hallintotuomioistuin haki ennakkoratkaisua asiasta vedoten muun muassa Euroopan komission antamaan ohjeeseen siirtokuntien merkitsemisestä tuotetietoihin. Euroopan unionin tuomioistuin linjasi komission ohjeen mukaisesti, että “Israelin miehittämiltä alueilta peräisin olevassa ruokatavarassa pitää olla merkittynä sen alkuperäisalue.”

Vignoble Psagot -viinituottaja vastusti israelilaisten siirtokuntien nimeämistä viinien valmistajamaa-merkintään EU:ssa. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Tuomioistuimen mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, onko tuote valmistettu alueella, joka rikkoo kansainvälisen humanitäärisen oikeuden sääntöjä. EU ja muu kansainvälinen yhteisö pitävät Israelin siirtokuntia laittomina.

Israelin mukaan vaatimus pakkausmerkinnästä on epäreilu ja syrjivä. Sen mukaan samaa ei vaadita muilta mailta, joilla on aluekiistoja.

Pakkausmerkinnöistä kiistelty pitkään

Israel miehitti Länsirannan ja Itä-Jerusalemin vuonna 1967 ja alkoi rakentaa alueille siirtokuntia. Nykypäivänä lähes 700 000 israelilaista eli melkein kymmenesosa Israelin juutalaisväestöstä asuu Israelin miehittämillä alueilla.

EU:n mukaan Israelin siirtokuntapolitiikka murentaa mahdollisuuksia löytää ratkaisu pitkään jatkuneeseen konfliktiin. EU ajaa kahden valtion ratkaisua, joka perustuu vuoden 1967 rajoihin ja jossa Jerusalem olisi niin Israelin kuin palestiinalaisvaltion pääkaupunki.

Euroopan unioni ja kansainvälinen yhteisö pitävät Israelin siirtokuntia laittomina. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Pakkausmerkinnästä on kiistelty jo pitkään. Taloussanomat (siirryt toiseen palveluun)-lehti on kertonut, että Ruotsissa Systembolaget-alkoholiliike joutui arvostelun kohteeksi vuonna 2006, kun se merkitsi Golanin kukkuloilla valmistetun viinin alkuperämaan Israeliksi.

Se muutti valmistusmaan merkinnän Ruotsin ulkoministeriön ohjeen perusteella muotoon “valmistettu Israelin miehittämällä Syyrian alueella”. Israelin tukijat valittivat tästä, joten viinin alkuperämaaksi merkittiin “muu alkuperämaa”.

EU on ohjeistanut jo vuonna 2015, että Golanin kukkuloilla valmistetut tuotteet merkitään ilmaisulla “Golanin kukkulat (Israelin siirtokunta)”.

Lue lisää:

.
.