Kalasairaus viivästytti oululaisen kirjolohenkasvattamon suuret suunnitelmat – nyt miljoonien kalakilojen unelma nousee pikku hiljaa

Laitakarin Kala kokeili jo viime kesänä kasvattamista Haukiputaan edustalla, jonne suurkasvattamo perustetaan.

kirjolohi
Toimitusjohtaja Timo Laitakari Vatungissa kala-altaan vieressä.
Laitakarin Kala on kasvattanut kirjolohta jo Iin Kuivaniemessä, kertoo toimitusjohtaja Timo Karjalainen.Päivi Seeskorpi / Yle

Oululainen Laitakarin Kala on saamassa toimintansa jälleen rullaamaan ja tähtää suureksi kirjolohen kasvattajaksi. Yritys suunnitteli jo kaksi vuotta sitten Haukiputaan edustalle suurta kalankasvattamoa, jonka vuosituotanto olisi miljoona kiloa kirjolohta. Se olisi Suomen suurimpia.

Kaloihin iski toissa kesänä kuolioita aiheuttava IHN-virus (siirryt toiseen palveluun) (Ruokavirasto), jolloin kalaa oli tuhottava useita kymmeniä tonneja. Kirjolohta on kasvatettu nyt Iin Kuivaniemen edustalla.

Viime kesänä aloitettiin kasvatuskokeilu Haukiputaan avomerialueella.

– Pikku hiljaa altaita lisätään, ensi vuonna on ehkä 2–3 allasta. Jonkin aikaa menee, että saamme tuotannon pystyyn, Laitakarin Kalan toimitusjohtaja Timo Karjalainen kertoo.

Laitakarin Kalalla on perkaamo Iin Vaatungissa, jossa on käsitelty Kuivaniemessä kasvatettuja kaloja. Tältä vuodelta perkaaminen lopetettiin tällä viikolla, joten joulupöytään Laitakarin kirjolohta ei vielä ainakaan tänä vuonna saa. Myöhemmin tavoitteena on ympärivuotinen tuotanto.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)