Mies hermostui naapurin pikkutytön palloleikistä ja löi tätä vatsaan – Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Lastensuojelun Keskusliiton mukaan tapaus on harvinainen, sillä lapset kokevat väkivaltaa useammin perhesuhteissaan kuin vieraiden taholta.

pahoinpitely
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus
Johan Gullmets / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen naapurinsa lapsen pahoinpitelystä 20 päiväsakkoon. Oikeus katsoi, että mies oli syyllistynyt 11-vuotiaan tytön pahoinpitelyyn.

Tapahtumat saivat alkunsa kesäkuussa 2018, kun lapset olivat pelaamassa palloa kotinsa pihalla. Naapurissa asuva mies koki lasten leikkimisen häiritsevän hänen omien lastensa nukkumista ja hänen omaa kotirauhaansa. Hän huusi lapsille parvekkeeltaan ja kehotti lopettamaan pallolla leikkimisen.

Lapset pelasivat pallolla illalla noin puoli kahdeksan aikaan. Hiljaisuus kyseisessä taloyhtiössä alkaa iltakymmeneltä.

On tyypillisempää, että lapsi altistuu lähellä omaa ikäänsä olevien muiden lasten väkivallalle, tai kokee väkivaltaa omissa perhesuhteissaan.

Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen

Alaikäinen lapsi oli kertonut huutajalle kellonajasta ja siitä, että pihalla sai vielä leikkiä. Tilanteesta suuttunut naapuri oli tullut ulos, tarttunut 11-vuotiasta tyttöä käsivarresta voimakkaasti vetäen ja lyönyt häntä kerran ylävatsaan. Lapsen mukaan lyönti oli aiheuttanut kipua.

Tuomion saanut mies on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Miehen mukaan hän pyysi tyttöä antamaan pallon itselleen. Kun tämä ei totellut, mies kertoi lyöneensä avokämmenellä palloa, joka putosi maahan. Mies väitti, että hän ei koskenut lapseen, eikä halunnut satuttaa tätä.

Oikeus kuitenkin katsoi tytön, hänen isänsä ja silminnäkijän todistusten perusteella miehen syyllistyneen pahoinpitelyyn.

Tuomitulla ei ole aiempaa rikostaustaa. Hänelle määrättiin päiväsakkoa kuusi euroa vuorokaudelta eli yhteensä 120 euroa. Lisäksi mies määrättiin korvaamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun ja todistelukuluja vajaat 104 euroa.

Tuomiosta tulee lainvoimainen, jos siitä ei tehdä valituksia määräajassa.

Lastensuojelun Keskusliitto pitää tapausta harvinaisena

Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtajan Miia Pitkäsen mukaan tapaus on poikkeuksellinen, sillä yleensä lapsia pahoinpitelevät lasten omat lähiaikuiset tai lähelle oman ikäiset toiset lapset.

– Yhteydenottojen ja tutkimusten kertoman valossa on tyypillisempää, että lapsi altistuu lähellä omaa ikäänsä olevien muiden lasten väkivallalle, tai kokee väkivaltaa omissa perhesuhteissaan. Suoraan meidän tietoomme ei ole tullut tämän kaltaisia tapauksia, joissa lapselle vieras tai kokonaan perheen ulkopuolinen aikuinen tekee väkivaltaa, Pitkänen sanoo.