Gallen-Kallelan arvoteos vedettiin yöllä pois huutokaupasta New Yorkissa – suomalainen taideasiantuntija: “En muista vastaavaa”

Akseli Gallen-Kallelan Palokärki oli myynnissä Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa. Maalauksen uskottiin rikkovan taiteilijan aiemman myyntiennätyksen.

Akseli Gallen-Kallelan maalaus Palokärki vedettiin pois huutokaupasta kesken kaiken New Yorkissa. Kuva: Sothebys's

Akseli Gallen-Kallelan öljyvärimaalauksen huutokauppa sai viime yönä yllättävän käänteen, kun Sotheby's veti teoksen kesken kaiken pois huutokaupasta New Yorkissa.

Sothebyn Lontoon-yksikkö oli tänään niukkasanainen tapahtuneesta. Sen mukaan teos vedettiin pois myyjän toiveesta.

Palokärki-maalauksen hinta-arvio oli 1,6 ja 2,3 miljoonan euron välillä, ja huutokauppakamari Sothebyn teosta koskevassa ennakkomarkkinoinnissa uumoiltiin, että maalaus voisi lyödä laudalta Gallen-Kallelan taiteen viimeisimmän myyntiennätyksen.

Se tehtiin viime kesänä, kun Gallen-Kallelan järvimaisema myytiin Sothebyn Lontoon-huutokaupassa hieman alle 800 000 eurolla.

Perinteikkään, suomalaisen Hagelstamin huutokauppakamarin taideasiantuntija Mikael Schnitt ei muista uraltaan yhtään toista tapausta, jossa suomalainen taideteos olisi vedetty pois kansainvälisestä huutokaupasta kesken kaiken.

– En muista vastaavaa.

Schnitt on arvioinut taidetta yli 30 vuotta.

Poisvetäminen saa huhut liikkeelle

Schnitt ei ota kantaa Gallen-Kallelan Palokärjen kohtaloon.

Hän kertoo yleisellä tasolla, että yleisimmin teos poistetaan siksi, että sitä epäillään väärennökseksi.

– Toinen syy on se, että teoksen omistajasuhteet ovat epäselvät, Schnitt sanoo.

Hän kertoo, että joskus asiakas voi myös olla velkaa huutokauppakamarille. Silloin huutokauppakamari voi laittaa asiakkaan esineitä myyntiin velan perimiseksi. Ja jos asiakas saa velan ajallaan hoidettua, huutokauppakamari vetää myynnissä olevan esineen tai teoksen pois. Kansainväliset huutokauppakamarit järjestävät asiakkailleen myös lainoja.

Palokärjen kaltaiset poisvedot herättävät spekulaatioita, ja viime kesäkuussa huhut lähtivät liikkeelle, kun kaksi Fabergén esinettä vedettiin pois huutokaupasta Lontoossa. Schnitt kävi katsomassa niitä, kun ne olivat esillä huutokaupan edellä.

– Silloin huhuttiin, että joku olisi tarjonnut esineistä niin paljon, ettei niitä enää haluttu huutokaupata. Tai esineet oli pantu myyntiin velkoja vastaan, Schnitt toteaa.

Palokärki päätyi ensin Vaasaan

New Yorkissa vielä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kaupan ollut Palokärki kuuluu yksityiskokoelmaan, jonne se päätyi 1970-luvun alussa. Teoksen omistaja ei ole halunnut kertoa nimeään tai kansalaisuuttaan julkisuuteen.

Alun perin maalauksen hankki vaasalainen Amanda Revell, ja teos pysyi suvun hallussa 1970-luvulle asti.

Gallen-Kallela aloitti Palokärjen maalaamisen Kuusamon Paanajärvellä 1892 ja viimeisteli sen todennäköisesti Helsingissä tai Sääksmäellä pari vuotta myöhemmin. Paanajärvi on nykyään osa Venäjää.

Ateneumin taidemuseon kokoelmissa on samasta aiheesta paperille tehty guassimaalaus.

Voit keskustella aiheesta klo 22 asti.