Hyppää sisältöön

Kemin talousvaikeuksien taustalla kestävyysvaje ja verojen tilitysongelma – Matkailuyhtiön investoinnit eivät vaikuta kaupungin talouteen

Kemin kaupungin talous on tiukassa tilanteessa, mutta vaikeudet eivät ole seurausta kaupungin omistamien yhtiöiden toiminnasta vakuuttaa kaupunginjohtaja.

Kemin kaupungin talousongelmien taustalla on muun muassa kestävyysvaje. Kuva: Mirko Lehtelä / Yle

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, kuinka kaupungin omistama matkailuyhtiö on kyennyt rakentamaan kymmenen miljoonan euron ympärivuotisen lumilinnan samaan aikaan kun kaupungin talous lähenee kriisirajaa.

Nämä asiat eivät ole suorassa yhteydessä toisiinsa, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

– Ei missään tapauksessa. Päinvastoin ajatuksena on, että matkailun kautta aluetalouteen tulee lisää hyvää lähinnä ulkomaalaisten taskuista, Nissinen muotoilee.

Pitkän ajan kehitys

Nissisen mukaan Kemin kaupungin talousvaikeuksien taustalla ovat muutaman miljoonan kestävyysvaje menotaloudessa ja muutaman miljoonan haaste verotulojen tilityksessa. Kemi ei ole yksin verotulojen tilitykseen liittyvien ongelmien kanssa (siirryt toiseen palveluun) (kuntaliitto.fi).

– Lisäksi kaupungilla on omat haasteensa ongelmakiinteistöjen kanssa, lisää Nissinen.

Kaupungilla on ratkaistavana monia kiinteistöihin liittyviä kysymyksiä, kuten mitä tehdä kulttuurikeskuksen ja uimahallin kanssa. Kemin ongelmana ovat myös korkea työttömyys ja pitkään jatkunut muuttotappio.

Kokousmatkailijat ympärivuotisessa lumilinnassa

Tänä vuonna valmistuneen ympärivuotiseen lumilinnan hinnaksi tuli runsaat kymmenen miljoonaa euroa. Kemin Matkailu Oy:n tavoitteena on maksaa kaupungin takaama laina pois runsaan kymmenen vuoden aikana.

Matkailuyhtiöllä ei ole lukuja ensimmäisen kesän kävijämääristä.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

– Kesä meni vaihtelevasti. Toukokuussa ja loppukesästä kokousmatkailijoita oli tosi paljon, kertoo Kemin Matkailu Oy:n tiedottaja Noora Barria.

Ympärivuotisen lumilinnan valmistelu vei voimavaroja eikä avausvuoden markkinointiin pystytty panostamaan. Barria kertoo, että tulevan kesän markkinointi on aloitettu jo hyvän aikaa sitten.

Lumilinnan avajaiset ennätyksellisen aikaisin

Alkaneen talven Barria kertoo vaikuttavan hyvältä.

– Matkailujäänmurtaja Sampon varaustilanne on tosi hyvä, nähtäväksi kuinka paljon siitä toteutuu, sanoo Barria.

– Kaikki järjestelynsä itse hoitavat matkailijat heräilevät myöhemmin. Heidän vuokseen meidän verkkokauppaa pitää vielä kehittää, lisää Barria.

Kemin Matkailun mukaan Lumilinnan vieressä sijaitsevien lasihuviloiden käyttöaste on korkea. Matkailuyhtiöllä ei ole maksettavaa huviloista.

Tämän talven ulkolumilinnan on tarkoitus avautua 18. tammikuuta.

– Avajaiset on ennätyksellisen aikaisin, sanoo Barria.