1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Tuore tutkimus: Lasten stressitasot suunnilleen samat, oli hoitopaikka sitten kotona tai päiväkodissa

Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa lapsien kortisolihormonitasoja määritettiin sylkinäytteillä.

päivähoito
Lapset tarhassa
Arkistokuva.Henrietta Lehtinen / Yle

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsien stressinsäätelyssä on vain pieniä eroja kodin ja päiväkodin välillä.

Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa osoitettiin, että päivähoidon muodolla ei ole juurikaan vaikutusta lasten kortisolitasojen vuorokausivaihteluun. Joitain eroja havaittiin yksittäisissä mittauksissa. Tutkimuksen perusteella päivähoidon ryhmäkoko ei myöskään ollut yhteydessä kortisolitasoihin.

Tutkimuksen aikana alle kolmevuotiaista lapsista otettiin useita sylkinäytteitä kortisolihormonitason määrittämiseksi sekä kotona että päivähoidossa.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan päivähoidossa olevien lasten iltapäivän kortisolitasot olivat hieman korkeammat päiväkodissa kuin silloin, kun samat lapset olivat vastaavana ajankohtana kotona.

– Tämä selittyi osittain päiväunilla, koska näytteet otettiin iltapäivällä päiväunien jälkeen, ja kortisolitasot ovat jonkin verran korkeammat heti heräämisen jälkeen. Päiväunet eivät kuitenkaan kokonaan selittäneet iltapäivän tasoja ja saattaakin olla, että iltapäivän tunnit ovat osalle lapsista kuormittavampia päiväkodissa kuin kotona, FinnBrain-tutkimuksen tohtorikoulutettava Katja Tervahartiala avaa tiedotteessa.

Lasten stressiä päiväkodissa tutkittu toistaiseksi vähän

Toisaalta tutkimuksessa havaittiin, että kotihoidossa olevien lasten kortisolitasot olivat ryhmävertailussa kaiken kaikkiaan vähän korkeammat kuin päiväkotiryhmässä. Tämä johtuu yliopiston tiedotteen mukaan siitä, että kotihoidossa havaittiin, että kortisolitasot vaihtelivat lapsissa enemmän ja lasten väliset keskinäiset erot olivat suurempia kuin päiväkotiryhmässä.

Lasten stressiä on toistaiseksi tutkittu vain vähän päivähoitoympäristössä, eikä aiemmissa tutkimuksissa ole huomioitu kotihoidossa olevien lasten vertailuryhmää.

FinnBrainin päivähoitotutkimuksessa oli mukana yli kaksisataa lasta ja yli kolmekymmentä päiväkotia Turusta ja ympäristökunnista.

Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4 000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen

Lue seuraavaksi