1. yle.fi
  2. Uutiset

Postin lakko pistää paikallislehden lujille Haukiputaalla ja Iissä – "Unettomia öitä, ylimääräistä työtä ja lisäkustannuksia"

Haukiputaalla ja Iissä ilmestyvässä Rantapohja-lehdessä turvauduttiin kantoapuun ja autokuljetuksiin.

Postilakko
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Haukiputaalla Rantapohjan toimitus aloitti aamun tavallisesta poikkeavalla tavalla. Painosta yöllä tulleet lehtipinkat nostettiin autoihin, joilla ne siirretään lähemmäksi tilaajia.

Tavallisesti jakelun hoitaisi Posti. Mikäli postilakko jatkuu, tuottaa se lisää päänvaivaa lehdentekijöille.

Päätoimittaja Pekka Keväjärvi toivoo lakolle pikaista loppua.

– Lakko on aiheuttanut meille unettomia öitä, ylimääräistä työtä ja ylimääräisiä kustannuksia, kertoo Keväjärvi nostaessaan lehtipinkkaa henkilöauton takaluukkuun.

50-vuotiaan paikallislehden paperiversiota painetaan yli 7 000 kappaletta kerrallaan kahdesti viikossa. Mikäli postin lakko pitenee, vaikeutuu paperilehden toimittaminen tilaajille entisestään.

Toimitusvaikeudet saattavat nopeuttaa tilaajien siirtymistä digilehden lukijoiksi. Enemmistö lukijoista on Keväjärven mukaan kuitenkin paperilehden tilaajia, ja hän uskookin paperiversion säilyvän tulevaisuudessa.

– Rantapohjan digiversio on tällä hetkellä nähtävissä ilmaiseksi. Kun katsoin aamulla lukuja, niin kyllä siellä lukijoita oli tavallista enemmän, kertoo Keväjärvi.

Rantapohjaa jaetaan Haukiputaalle ja Kelloon yksityisen toimijan jakamana, joten noin kolmannes tilaajista saa lehden kotiinsa lakosta huolimatta. Lakon aikana lehden tilaaja voi noutaa lehtensä hakupisteestä joko Iistä, Yli-Iistä, Kuivaniemeltä, Kiimingistä, Ylikiimingistä tai Jäälistä.

Iissä paikallisesta R-kioskista päivän lehden haki ensimmäisenä paikkakuntalainen Eino Antikainen.

– Asun tässä kävelymatkan päässä, joten haku ei harmittanut. Kauempana asuville tilaajille voi lehden haku tuottaa suurta ongelmaa, Antikainen pohti.

Uutista korjattu 12.11.2019 klo 18:19: päätoimittajan sukunimi on Keväjärvi, ei Kevajärvi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi