Turun Arkean ja ammattiliittojen uudet neuvottelut kariutuivat alkuunsa – Jyty ja JHL valmistelevat uusia työtaistelutoimia Turkuun

Turun kaupungin omistama Arkea ja JHL ja Jyty palasivat neuvottelupöytään tiistaina.

työtaistelut
Pinaattikeittoa ja keitettyjä munia koulun ruokasalissa.
Arkistokuva.Nora Engström / Yle

Turun kaupungin lähes kokonaan omistaman Arkean, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn uudet neuvottelut työehtosopimuskiistassa ovat rauenneet tuloksettomina.

Jytyn mukaan Arkea ei suostunut neuvottelemaan nykyisen työehtosopimuksen pohjalta lainkaan. Jyty kertoo valmistautuvansa uusiin laajempiin työtaistelutoimiin.

– Käytännössä Arkea Oy palasi neuvottelupöytään vain kertoakseen, ettei suostu neuvotteluihin, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo ammattiliiton tiedotteessa.

Myös JHL kutsuu neuvotteluja teatteriksi.

– Arkean toiminta osoittaa selvästi, että yhtiössä ei välitetä työntekijöistä tippaakaan. Valitettavasti viimeviikkoinen neuvottelupyyntö oli silkkaa teatteria ja vedätystä. Yhtiö ei oikeasti halua sopia mistään, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine liiton tiedotteessa.

Uusista neuvotteluista ei ole sovittu.

Arkea: Järjestöt eivät ymmärrä yhtiön tilannetta

Kiistan taustalla on Arkean suunnitelma vaihtaa nykyisestä Avainta ry:n työehtosopimuksesta Matkailu- ja ravintolapalvelut ry MaRan jaKiinteistötyönantajat ry KITA:n työehtosopimuksiin, jotka ovat työnantajalle edullisempia. Vaihtoa Arkea perustelee vaikealla taloudellisella tilanteella.

Ammattiliittojen mukaan työehtosopimusten vaihto laskisi työntekijöiden palkkoja jopa 30 prosenttia nykyisestä.

– Järjestöt eivät tunnu ymmärtävän yhtiön todellista tilannetta ja sitä, että on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja työpaikkojen säilyttämiseksi. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että järjestöt pyrkivät työtaisteluin ja viestinnällään pakottavan Arkean pysymään nykyisessä työnantajaliitossa nykyisin ehdoin, mikä olisi tietysti järjestöjen etujen mukaista. Yhtiön ja työpaikkojen kannalta tämä olisi kohtalokasta, Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi sanoo yhtiön tiedotteessa.

Viime viikolla noin tuhat työntekijää oli lakossa Arkean ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluissa. Lakko vaikutti laajalti Turun ja Paimion koulujen päiväkotien ja koulujen ruokailuun. Oppilaita kehotettiin tuolloin tuomaan omia eväitä.

Lue lisää:

Turun Arkeaan kohdistunut lakko jätti koululaiset ilman aterioita – Aluehallintovirasto saanut jo kanteluita

JHL hyväksyi Turun Arkean neuvottelukutsun – osapuolet palaavat neuvottelupöytään työehtosopimuskiistassa ensi viikolla

Turku myöntää että kouluruokailun puuttuminen lakon aikana rikkoo lakia – "Olemme seinän ja tapetin välissä"

JHL ja Jyty aloittavat kolmen päivän lakon keskiviikkona – seisauttaa Turun kaupungin omistaman Arkean kaikki työt