Kainuussa haaveillaan viiden tunnin junayhteydestä Helsinkiin – "On pelottavaa, jos vauhteja pitää nostaa"

Nopeampi ratayhteys vaatii suuria investointeja ja muun muassa tasoristeysten poistamisia.

rautatieliikenne
Juna Kajaanin rautatieasemalla
Junamatka Kajaanista Helsinkiin kestää noin kuusi tuntia.Jarmo Nuotio / Yle

Kainuussa on toiveita nopeammista junayhteyksistä pääkaupunkiseudulle. VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen kertoo, että yhteyden merkittävä nopeutuminen vaatisi suurehkoja lisäinvestointeja rataan ja esimerkiksi tasoristeyksien poistoja. Kuopion eteläpuolella näitä töitä on jo osin tehty.

Suomussalmelaisen kansanedustaja Merja Kyllösen (vas.) mukaan myöskään itäradan parantamista ei saa unohtaa. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että tulevaisuudessa Kajaanista voisi päästä nykyistä nopeammin etelään myös Oulun kautta.

– Kun saadaan Oulun ja Helsingin väli kuntoon, voidaan suunnitella myös Oulun ja Kajaanin radan parantamista, Kyllönen sanoo.

Helsinkiläinen Petra Savolainen mielestä kuusi tuntia on pitkä istua junassa. Hänen mielestä olisi hyvä, jos Helsingin ja Kajaanin väliä pääsisi kulkemaan tunnin nopeammin. Nopeutuvan yhteyden vaikutukset kuitenkin huolestuttavat.

– Minun mielestä on pelottavaa, jos vauhteja pitää nostaa. Säät ovat sellaiset, että välillä radalla on lunta, jäätä ja lehtiä. En lähtisi kiihdyttelemään.

Kajaanin rautatieasemalla tiistaina junaa odottanut oululainen Lauri Heikka kokee, että hänellä ei ole ollut junien kanssa mitään ongelmia.

– Hyvässä seurassa menee kuudenkin tunnin matka. Tuntuu, että kavereilla on enemmän ongelmia aikataulujen kanssa, kun ovat joutuneet odottelemaan.

Myös kajaanilainen Kaisa-Liisa Juntunen allekirjoittaa, että hänen käyttämänsä junat ovat olleet ajallaan.

– Voisivat ne olla nopeampiakin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!