Hyppää sisältöön

Pääministeri Postin lajittelukeskuksen aidan aukosta: Työtaistelussa pitää toimia sillä tavalla, että riita ratkeaa – ei niin, että riita lisääntyy

Pääministeri perää työkiistan osapuolilta reilun pelin sääntöjen noudattamista työtaistelutilanteessa.

Pääministeri Antti Rinne toivoo sovittelun avaavan kiistan Postin työehdoista. Rinne matkalla SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen 7. marraskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoo, että sovittelussa löydetään ratkaisu Postin työehtokiistaan.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualan työnantajien Palta kokoontuvat jälleen keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistoon neuvottelemaan työehtosopimuksesta. Neuvottelutilannetta arvioidaan vaikeaksi.

Mitkä ovat pääministerin terveiset neuvottelupöytään?

– Jos olen ymmärtänyt oikein, nyt olisi pikku hiljaa toivottavasti tilanne etenemässä. Sopua pitäisi löytyä, Rinne totesi Ylelle eduskunnassa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni aloitti kaksi viikkoa kestävän lakon eilen maanantaina, ja ilmoitti sunnuntaina toisesta kahden viikon lakosta sen perään. Posti haluaa siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin, ja tällainen työehtoshoppailu ei käy PAU:lle.

Haittaavatko liikenteen tukilakot seuraavaksi vientiä?

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi ryhtyvänsä ensi viikolla tukilakkoon, jolla halutaan vauhdittaa PAU:n ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista.

JHL:n tukilakko pysäyttää tavaraliikenteen käsittelyn Suomen ratapihoilla ensi tiistaina. Junien kunnossapito on lakossa ensi keskiviikkona. Lakko ei koske matkustajaliikennettä. JHL:n mukaan tukilakko vaikuttaa merkittävästi rautateiden tavaraliikenteeseen.

Myös muut kuljetusalan liitot ovat kertoneet olevansa valmiit päättämään tukilakoista, jos neuvottelut eivät etene huomenna.

Uhkaako tilanne jo vientiteollisuutta, jos tukilakot leviävät laajemmin liikenteeseen?

– Nyt on kysymys muutaman päivän tukilakosta ensi viikon alussa. Toivon, että sitä ennen saadaan tämä tilanne laukeamaan, Rinne sanoo.

Kuva "rikkurireiästä" Liedon logistiikkakeskuksessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Maanantaina PAU:n ja Postin välejä kiristi Liedon lajittelukeskuksen aitaan ilmestynyt aukko, josta vuokratyöntekijät ohjattiin töihin. Työntekijäpuoli on syyttänyt työnantajaa lakon murtoyrityksestä ja tuntityöntekijöiden uhkailusta töiden menettämisellä.

– Minun mielestäni työtaistelutilanteessa pitää olla reilun pelin säännöt eli toimitaan sillä tavalla, että riita saadaan ratkeamaan eikä niin, että riita lisääntyy, pääministeri toteaa.

Onko Posti toiminnallaan heittänyt bensaa liekkeihin?

– Toivon, että tämä riita ratkeaa neuvottelemalla sovittelijan toimistossa. Se on tärkeintä tässä tilanteessa.

PAU:n jäsenet ovat kokoontuneet tiistaina iltapäivällä mielenilmaukseen Postin pääkonttorille Helsinkiin. Voit seurata Ylen suoraa lähetystä mielenosoituksesta tästä.

Lue lisää:

JHL:n tukilakko pysäyttää tavarajunien huollon ja työt ratapihoilla ensi viikolla

Yle seurasi postilakon toisen päivän mielenosoitusta – "Me olemme katkeria ja vihaisia"

Kuljetusalan liitot valmiita päättämään tukitoimista, jos postilakon neuvottelut eivät keskiviikkona etene

Postin lakko näkyy yllättävissäkin paikoissa: työttömyysetuudet saattavat viivästyä, kirjastolainojen myöhästymisilmoitukset junnaavat

Postilakon neuvottelijat napit vastakkain: "hallinnon henkilöstö paketteja lajittelemaan", "tässä ammutaan itseään jalkaan"