PTT:n selvitys: Lappiin suunnitellut suurhankkeet voisivat kääntää muuttoliikkeen plussalle

Lapin liiton ja ELY-keskuksen teettämän selvityksen mukaan Lapin työllisyys kohenisi ja aluetalous kasvaisi selvästi.

muuttoliike
Kaivosajoneuvoja Kevitsan kaivoksella Sodankylässä.
PTT on arvioinut Lapin kehitysnäkymiä siinä tilanteessa, että maakuntaan toteutuisi kaksi isoa kaivoshanketta ja kaksi metsäteollisuuden suurinvestointia. Kuvassa Kevitsan kaivos Sodankylässä.Annu Passoja / Yle

Lappiin suunniteltujen suurhankkeiden toteutuminen voi kääntää Lapin muuttovoittoiseksi ja aluetalouden selvään kasvuun.

Pellervon taloustutkimus (PTT) on tehnyt Lapin liitolle ja ELY-keskukselle selvityksen (siirryt toiseen palveluun) neljän Lappiin vireillä olevan suuren tehdas- tai kaivoshankkeen aluetaloudellisista vaikutuksista. Arvio on tehty kahdesta metsäteollisuuden ja kahdesta kaivosalan hankkeesta.

PTT:n selvityksen mukaan hankkeiden toteuttaminen kasvattaisi Lapin aluetalouden kokonaistuotantoa 3,7 prosenttia ja työllisyyttä viitisen prosenttia. Uudet tehtaat ja kaivokset työllistäisivät suoraan toistatuhatta henkeä ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

PTT:n arvion mukaan muuttoliike kääntyisi Lappiin päin ja asukasluku nousisi kolmella prosentilla. Tämä puolestaan lisäisi verotuloja, kasvattaisi kauppaa ja palveluja sekä parantaisi Lapin taloudellista kantokykyä.

Tuotantoon huomattava kasvu

Selvityksen mukaan metsäteollisuuden hankkeet nostaisivat Lapin teollisuustuotantoa vuosikymmenessä parikymmentä prosenttia ja alkutuotantoa 15 prosentilla, kaivoshankkeet puolestaan kasvattaisivat kaivannaistoimialan tuotantoa kahdella kolmanneksella.

Kokonaisinvestoinnit Lappiin kasvaisivat yhteensä lähes 40 prosenttia verrattuna siihen tilanteeseen, että investointeja ei toteutettaisi ja talous kehittyisi nyt ennakoitavan näkymän mukaisesti.

Selvityksessä arvioidaan kahden kaivos- ja kahden metsätalouden suurinvestointien vaikutuksia erikseen ja yhdessä Lapin talouskehityksen ennakoituun perusskenaarioon. Selvityksessä asetetaan suurhankkeet alue- ja kansantaloudelliseen kontekstiin ja tuotetaan tietoa niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Haluatko lukea lisää uutisia läheltäsi? Lataa Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun).

Joko olet tilannut uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi.