PAU:n Keski-Suomen osaston puheenjohtaja Postin vuokratyöläisistä: "Vaikuttaa siltä, että työnantaja on varautunut lakkoon" – työnantaja kiistää

Posti työntekijät menivät maanantaina lakkoon, koska työnantaja haluaa vaihtaa työntekijät toisen sopimuksen piiriin.

Postilakko
Postin kontteja.
Postin luottamushenkilöt eivät tiedä tarkalleen montako vuokratyöläistä lajittelukeskuksessa on, sillä he eivät voi mennä sisälle.Jarkko Riikonen / Yle

Vuokratyövoiman käyttö Postissa lakon aikan on noussut jälleen esiin. Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n Keski-Suomen osaston puheenjohtaja Marko Hytönen arvioi, että pelkästään Jyväskylän jakelukeskuksessa on 15-20 SOL Henkilöstöpalvelujen vuokratyöntekijää.

– Vaikuttaa siltä, että työnantaja on varautunut lakkoon kouluttamalla vuokratyöläisiä, mutta sitä on vaikea näyttää toteen, Hytönen sanoo.

SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n toimitusjohtajan Juhana Olkkolan mukaan Postilla ei ole SOL:in kautta vuokratyöntekijöitä PAU:n työehtosopimuksella.

– Palvelemme asiakkaita muilla työehtosopimuksilla, Olkkola sanoo.

Palvelualan työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kiisti jo eilen, että Posti olisi murtamassa lakkoa vuokratyöläisillä.

– Ei todellakaan. Posti on jo ajat sitten ilmoittanut vuokratyöresurssin määrän PAU:n luottamusmiehille, eikä ilmoitettuja määriä ole tarkoitus lakon vuoksi ylittää, hän sanoi Ylelle.

SOL Henkilöstöpalvelut sai syksyllä 2015 Henkilöstöpalveluyritysten liitolta huomautuksen valmiudesta vuokrata työvoimaa Postille lakonalaisiin töihin, vaikka työkiistan toinen osapuoli vastusti sitä. Tämä olisi ollut vastoin Henkilöstöpalveluyritysten liiton sääntöjä.

SOL Henkilöstöpalvelut olisi saatettu jopa erottaa liitosta, mutta Posti päätti tuolloin olla käyttämättä vuokratyövoimaa, joten sääntörikkomusta ei loppujen lopuksi tapahtunut. SOL Henkilöstöpalvelut on sittemmin itse eronnut Henkilöstöpalveluyritysten liitosta, ja liittynyt Paltaan.

SOL Henkilöstöpalveluista ei kerrota kuinka paljon Postilla mahdollisesti on vuokratyöläisiä SOL:in kautta, ja millä työehtosopimuksilla.

Postista vuokratyön käyttöä on perusteltu muun muassa pakettien määrän kasvulla ja työntekijöiden sairauslomilla.

– Alalla on jo muutaman vuoden ollut massiivisia irtisanomisia. Kun tuhat ihmistä pistetään pihalle, jollain heidät pitää korvata, kun omia vararesursseja ei ole, sanoo Hytönen.

Postin lakon syynä on se, että Posti haluaa siirtää työntekijöitään toisen, halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU:n mukaan siirto heikentäisi noin 700 ihmisen palkkoja ja työehtoja.

– Jos palkat putoavat niin paljon, alalle tulee paljon työpaikkoja auki. Olen ollut yli 30 vuotta töissä, ja luulenpa, että me pitkäaikaiset työntekijät lähdemme siinä tapauksessa nostelemaan tästä talosta, Hytönen sanoo.

Hytösen mukaan vuokratyöläiset saavat samaa PAU:n neuvottelemaa palkkaa kuin muutkin Postin työntekijät tällä hetkellä.

Lue myös: Postin lakko alkoi – kirjeet jäävät jakamatta, pakettien jaossa muutaman päivän viiveitä, laskujen eräpäivät joustavat

Postityöntekijät ilmoittivat uusista työtaistelutoimista: Maanantaina alkava lakko uhkaa pidentyä neliviikkoiseksi