Espanjassa sosialistit ja vasemmistolainen Podemos alustavaan sopuun hallituskokoonpanosta

Sosialistien ja Podemosin sunnuntaina keräämät paikkamäärät eivät riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Espanja
PSOE-puolueen Pedro Sánchez tervehti kannattajiaan Madridissa sunnuntai-iltana 10. marraskuuta 2019.
Virkaatekevän pääministerin Pedro Sánchezin sosialistit saivat sunnuntaina niukan voiton, mutta menettivät kolme paikkaa. Pierre-Philippe Marcou / AFP

Espanjassa sosialistit ja vasemmistolainen Podemos ovat neuvotelleet alustavan sovun yhteisestä hallituskoalitiosta.

Sosialistien puheenjohtaja ja virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez ja Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias ovat allekirjoittaneet sopimuksen aikomuksestaan muodostaa yhteinen, "edistyksellinen" hallitus.

Sosialistit ja Podemos eivät saa kuitenkaan muodostettua enemmistöhallitusta. Sosialistit saavuttivat sunnuntain vaaleissa 350-paikkaiseen parlamenttiin 120 paikkaa ja Podemos 35 paikkaa. Enemmistöhallitukseen vaadittaisiin 176 paikkaa.

Sosialistit ja Podemos ilmoittavat, että ne pyrkivät saamaan parlamentissa riittävän tuen hallituksen muodostamiselle. Koalitio on myös valmis ottamaan mukaan muita puolueita.

Katalonian tasavaltalainen vasemmistopuolue ERC ilmoitti kuitenkin illalla, ettei se ole ainakaaan tässä vaiheessa valmis tukemaan sosialistien ja Podemosin koalitiota.

– Jos he haluavat jotain meiltä, täytyy heidän istua alas kanssamme selvittämään sitä, miten poliittinen kiista saadaan ratkaistua, sanoi puolueen tiedottaja Marta Vilalta viitaten Katalonian separatistien itsenäistymispyrkimyksiin.

Sunnuntain vaalit eivät juuri tuoneet ratkaisua pitkään jatkuneeseen poliittiseen myllerrykseen Espanjassa. Vaikka sosialistit onnistuivat säilyttämään asemansa suurimpana puolueena, on sosialistien johtoasema niukempi kuin edellisten vaalien jälkeen.

Sunnuntain vaalien suurin voittaja oli äärioikeistolainen Vox, joka nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se sai äänistä 15 prosenttia ja yli tuplasi paikkamääränsä parlamentissa. Puolue nousi ensimmäistä kertaa parlamenttiin huhtikuun vaaleissa.

Lue myös:

Espanjan vaalivoittajalla on vain huonoja vaihtoehtoja – Nöyrtyminen separatistien edessä, koalitio oikeiston kanssa tai jälleen uudet vaalit

Espanjan vaalit eivät tuottaneet selvää enemmistöä parlamenttiin – Äärioikeistolainen Vox kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi

Päivitetty klo. 19.38 ERC-puolueen kommenteilla.

Lähteet: Reuters, AFP