1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Säästöpäätökset eivät ole vielä ohi Kouvolassa – vasta talousarvion hyväksyminen sinetöi kulttuurin ja liikunnan avustusleikkaukset

Teatterin, musiikkiopiston ja orkesterin avustussummien pienentämisestä päätetään joulukuussa.

Kouvola
Satu Lemola
Kouvolan Teatterissa nähdään tänä syksynä kantaesitys Anu Pentikin elämästä.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kouvolassa päätetään tänä vuonna vielä erikseen muun muassa kulttuurin ja liikunnan avustuksiin kohdistuvista säästöistä.

Kouvolan taloustilanne on huono ja kaupunki on pakotettu etsimään säästöjä. Maanantaina valtuutetut tekivät päätöksiä palveluverkkoihin tehtävistä muutoksista sekä korottivat veroja.

Lue lisää: Kouvolassa tehtiin vuoden tärkeimpiä, kuntalaisten palveluihin vaikuttavia päätöksiä: veroprosentti nousee, Valkealan ja Elimäen lukiot suljetaan – Yle seurasi hetki hetkeltä

Lautakuntien hyväksymiin talousarvioesityksiin on lisäksi sisällytetty lisää säästöjä. Niistä päätetään lopullisesti valtuuston budjettikokouksessa joulukuussa.

Esimerkiksi kultturilaitoksille vuosittain maksettaviin avustuksiin on esitetty 10 prosentin leikkauksia ensi vuodelle. Suurimmat summat nipistettäisiin Kouvolan Teatterin, Kymenlaakson Orkesterin eli Kymi Sinfoniettan sekä Pohjois-Kymen musiikkiopiston avustuksista.

Kymi Sinfonietta kommentoi Ylelle aiemmin, että leikkaus olisi tuntuva. Etenkin, jos toinen omistajakaupunki Kotka lähtisi leikkaamaan omaa avustustaan samassa suhteessa.

Lue lisää: Kouvola aikoo leikata jakamiaan avustuksia miljoonalla – orkesteri ja teatteri huolissaan: "Leikkaus aloittaisi alasajomme"

Kaupunki maksaa teatterille vuosittain reilut 1,5 miljoonaa euroa. Ensi vuonna summa voisi olla lähes 152 000 euroa pienempi. Yhteensä kolmen kulttuurilaitoksen avustuksista säästettäisiin hieman yli 300 000 euroa.

Avustuksista keskustellaan vielä

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari (kok.) esitti maanantaina valtuustossa, että kulttuurilaitosten avustuksia olisikin pienennetty vain 5 prosenttia. Hän kuitenkin veti palveluverkkosäästöjen käsittelyn aikana esityksensä pois.

Rouvarin mukaan leikkausten suuruutta harkitaan kuitenkin vielä uudelleen ensi viikolla järjestettävässä lautakunnan kokouksessa. Pohdittavaa on siinä, mistä 150 000 euron korvaavat säästöt löytyvät, jos kulttuurilaitosten säästöä pienennetään puolella.

Kaikkiaan lautakunta on esittänyt kaupungin avustuksiin lähes 550 000 euron säästöt.

Esimerkiksi Työväen Näyttämöiden liitolle ei enää maksettaisi ollenkaan 13 000 euron avustusta Kuulas-teatteritapahtuman tuottajan palkkaamiseen. Muutoin noin 30 000 euron avustus pysyisi ennallaan. Myös Anjalankosken ja Kuusankosken harrastajateattereiden avustuksista leikattaisiin viidesosa.

Lisäksi kaupungin jakamien palkintojen rahasummia pienennettäisiin.

Säästöt kohdistuvat myös liikunnan avustuksiin. Yhtenä on esitetty kärkiseurojen markkinointiyhteistyön summien pienentämistä 30 prosentilla.

Lue lisää: Kouvola aikoo leikata kärkijoukkueiden tukia kymmenillä tuhansilla euroilla: "Kolaus kaupungin imagoon"

Lue seuraavaksi