Seinäjoen Ideapark avattiin – Toivo Sukari: "Näin mahtipontinen kauppakeskus ei tule ihan puhaltamalla"

Avajaispäivänä kauppakeskuksessa riitti asiakkaita niin, että parituhatta parkkipaikkaakin olivat täynnä. Torstaina Ideaparkiin odotettiin jopa 50000 kävijää.

Ideapark
Seinäjoen Ideaparkin avajasissa nauhan leikkasivat liikemies Toivo Sukari ja Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.
Seinäjoen Ideapark on kolmas Ideapark Suomessa. Liikemies Toivo Sukari ja Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki leikkasivat nauhan kauppakeskuksen ovien auetessa.

Seinäjoen Ideaparkin nelipäiväisten avajaisten odotetaan houkuttelevan paikalle 100 000 kävijää. Ensimmäisen päivän eli torstain kävijämääräksi ennakoidaan jopa 50 000.

– Se on varsin maltillinen arvio, sanoo kauppakeskuksen toimitusjohtaja Petri Häli.

Liikennettä ja järjestystä valvoivat päivän aikana kymmenet järjestyksenvalvojat ja vartijat. Päivällä ainakin välillä kaikki kauppakeskuksen pari tuhatta parkkipaikkaa olivat täynnä ja pysäköintikäyttöön jouduttiin ottamaan myös lähistön tienvarret ja nurmikot.

Tarjousten takia

Lilja Baltzar Kaustiselta tuli Seinäjoelle avajaisia varten jo keskiviikkoiltana. Torstaina hän jonotti ensin ulkona kauppakeskuksen ovien aukeamista, ja sitten haluamaansa tarjousta myymälässä.

– Tarkoitus on tulla vielä perjantainakin, Baltzar sanoo.

Seinäjokelainen Minna Aalto jonotti myös ensin ulkona ja sitten myymälässä. Hänen tavoittelemaansa tuotetta oli luvattu vain 20 ensimmäiselle ja Aalto arveli, että hänelle asti tarjousta ei riitä.

– Mutta ei se haittaa, Aalto sanoo.

Aalto tuli kauppakeskukseen ensimmäisten joukossa myös katsomaan, miltä uudet tilat näyttävät. Seinäjoen keskustan tulevaisuus huoletti häntäkin hiukan.

– Ehkä vähän jännittää niiden liikkeiden puolesta, Aalto sanoo.

Ihmiset jonottavat Ideapark Seinäjoen avajaisissa.
Kauppakeskuksen liikkeiden eteen syntyi avajaispäivänä jonoja.Kati Ala-Renko / Yle

Vuosien haave

Seinäjoen kauppakeskushanke oli vireillä vuosia. Ideaparkista ja mahdollisista muista kauppakeskusvaihtoehdoista uutisoitiin jo vuonna 2016. Keskustelu on ollut välillä kiivastakin.

Varsinainen rakentaminen alkoi keväällä 2018. 21 hehtaarin tontille raivattiin tilat ja rakennettiin tekniikka seitsemän hehtaarin kokoista kauppakeskusta varten.

Rakentajana toimineelle Lehto Tilat Oy:lle Seinäjoen Ideapark on ollut yksi yrityksen historian suurimmista hankkeista. Työntekijävahvuus on ollut tilanteesta riippuen 100-400 ammattilaista. Suunnittelua ja toteutusta on tehty osin päällekkäin.

– Haastavaa on ollut erityisesti rakentamisen nopea aikataulu, sanoo Lehdon Toimitilat-palvelualueen johtaja Jaakko Heikkilä.

Seinäjoen Ideaparkin rakentamiseen meni puolitoista vuotta.

Jaakko Heittula, Toivo Sukari ja Petri Häli skoolaavat Seinäjoen Ideaparkin kutsuvierastilaisuudessa 13.11.2019
Tuomas Henttula, Toivo Sukari ja Petri Häli olivat keskiviikkona juhlimassa Seinäjoen Ideaparkin valmistumista kutsuvierastilaisuudessa.Tuomo Rintamaa / Yle

Toivo Sukari: Paras Ideapark kaikista

Liikemies Toivo Sukarin mukaan ajatus Ideaparkista Pohjanmaalle syntyi jo 15 vuotta sitten. Projekti ei kuitenkaan ollut helppo, vaikka yhteistyö pohjalaisten kanssa sujuikin.

– Näin mahtipontinen kauppakeskus ei tule ihan puhaltamalla. Monta nousua ja laskua on ollut tämän kauppakeskuksen ympärillä, Sukari sanoo.

Kauppakeskuksen myymisestä syntynyttä kohua Sukari sanoo omasta letkautuksestaan lähteneeksi. Ideapark ei ole myynnissä, hän korostaa.

Sukari toivoo, että Seinäjoen Ideapark olisi pohjalaisia yhdistävä tekijä ja toimisi linkkinä myös Seinäjoen ja Vaasan välillä.

Vaikka keskiviikkoillan kutsuvierastilaisuuden aikaan Ideaparkissa tehtiin vielä viimeistelytöitä, avajaisissa ovien auetessa kaikki on aina valmista.

– Jos ei olisi viimetinkaa, mikään ei onnistuisi, Sukari sanoo.

Uuden kauppakeskuksen avaaminen jännitti kuitenkin kokenutta bisnesmiestä. Sukari kertoo olevansa lähes hämmästynyt, että maassa, jossa ei ole kahta samannimistä kauppakeskusta, on kuitenkin kolme Ideaparkia. Kävijätavoite on asetettu kolmeen miljoonaan ensimmäisen vuoden aikana.

Uuden Ideaparkin Sukari uskoo olevan paras kolmesta. Siihen ainakin aina pyritään.

– Hyvä ei riitä mulle. Hyvä on parhaan pahin vihollinen.

.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki puhui Ideaparkin avajaisissa.
Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki kehui avajaispuheessaan kauppakeskuksen rakentamisprosessia ja sen aikana eri tahojen kanssa tehtyä yhteistyötä. Anne Elhaimer / Yle

Vaikutus maakuntaan jää nähtäväksi

Samalla, kun päätöksiä kauppakeskuksen toteutumisesta on Seinäjoella odotettu – ja tehty – kaupungissa on käyty keskustelua siitä, miten keskustan ulkopuolelle rakennettava kauppakeskus tulee vaikuttamaan ydinkeskustan liikkeisiin.

– Meidän näkemyksemme mukaan kauppakeskus elvyttää myös keskustaa ja koko kaupunkiseutua, uskoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

Ideaparkiin odotetaan miljoonia kävijöitä vuosittain, joten Rasinmäki uskoo elinvoimaa riittävän alueen muillekin yrityksille ja hotelleille. Kauppakeskuksessa on tuhatkunta työpaikkaa, joista osaan tekijät löytyvät lähikunnista.

Kauppakeskuksen asiointisäteeksi on arveltu 100-200 kilometriä. Sen vaikutukset Seinäjoen lähialueisiin ja koko Etelä-Pohjanmaan maakuntaan jäävät nähtäväksi.

– Maakunnan kehitystä on vaikea arvioida. Uskomme kuitenkin, että keskus houkuttelee väkeä laajalta alueelta. Seinäjoen ympärillä on 1-2 tunnin säteellä lähes miljoona asukasta, Rasinmäki sanoo.

Lue lisää: Suomesta ei tullut Ideaparkien luvattua maata – silti lapsiperheet rakastavat Lempäälää ja Seinäjoki aikoo nyt tosissaan toistaa tempun

Seinäjoen Ideaparkin avajaiskakku, jossa on tarjolla 10.000 palaa.
Avajaispäivän vieraille oli varattu 10 000 annosta täytekakkua. Kati Ala-Renko / Yle
Ideapark Seinäjoella ilmasta droonilla kuvattuna.
Seinäjoen Ideaparkissa on yli sata liikettä ja seitsemän hehtaaria myymälätilaa.Pasi Takkunen / Yle
Seinäjoen Ideapark avajaispäivänä.
Ideaparkin 2000 parkkipaikkaa olivat välillä aivan täynnä niin, että läheiset nurmet ja tienvarret jouduttiin ottamaan pysäköintikäyttöön.Kati Ala-Renko / Yle