1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvieläimet

Valkoinen hirvi on yhä harvinainen metsänelävä – Osa metsästäjistä nostaisi sormen liipasimelta sellaisen kohdatessaan

Todennäköisimmät paikat valkoisen hirven bongaamiseen ovat Mynämäen ja Hyvinkään lähiseudut.

hirvieläimet
Valkoinen hirvi juoksee pellolla, ruskea hirvi perässään.
Kuvan hirvet juoksivat vuonna 2004 Salossa. Valkoksi nimetyn hirven jälkeläisiä näkyy alueella yhä. Jörgen Hermansson / Suomen Riistakeskus

Valkoinen hirvi kuulostaa lähes satuolennolta. Sellaisista on viime aikoina tehty havaintoja ainakin Maskussa, Salossa, Mynämäessä ja Parkanossa.

Viimeisin havainto valkoisesta hirvestä tehtiin Maskussa Kankaisten golfkentällä marraskuun alussa. Paikallinen golfseura KGM Kankaisten Golf kertoi viheriöllä tepastelleesta vieraasta jäsenkirjeessään.

Parkanon valkoinen hirvisonni (siirryt toiseen palveluun)kaatui lokakuun lopulla. Vehmaalla liikkuneen hirven uskotaan siirtyneen Mynämäen puolelle.

Hyvinkäällä ja sen lähikunnissa, muun muassa Janakkalassa ja Vihdissä, havaintoja on tehty useina vuosina.

Yle Uutiset Lounais-Suomesta nappasi videokuvaa valkoisesta hirvestä neljä vuotta sitten Mynämäessä. Mynämäen Erän jahtipäällikkö ja sihteeri Ville Kalluinen kertoo televisiosta tutun hirven jälkeläisiä olevan alueella yhä useita. Havaintoja on ainakin kolmesta tänä syksynä.

Suomessa on arviolta 20–30 valkoista hirveä, joista on tehty eniten havaintoja Etelä-Hämeestä Varsinais-Suomen eteläosiin ulottuvalla alueella. 3 500 eläimen hirvikannassa saattaa olla yksi tai kaksi lähes valkoista hirveä. Havainnoista ei pidetä mitään virallista listaa.

Valkoinen hirvi juoksee pellolla.
Salossa aikoinaan havaittu, Valkoksi nimetty hirvi, oli laikukas kuin Peppi Pitkätossun hevonen. Jörgen Hermansson / Suomen Riistakeskus

Ampua vai ei?

Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen riistasuunnittelija Jörgen Hermansson ei ole kohdannut valkoista hirveä, mutta olisi valmis ampumaan sellaisen kohdatessaan.

– Ei se voi olla tarkoitus, että ihminen lähtisi suosimaan luonnonoikkua. Hirven kuuluu olla harmaa ja tumma, se on se luonnon oikea väri. Ei ole ihmisen tehtävä jalostaa hirvikanta valkoiseksi.

Kuitenkin pari vuotta sitten Ylen verkkojutussa mainittiin, että metsästysseuroilla saattaa olla sopimus valkoisten hirvien säästämisestä.

Tuolloin valkoiset hirvet olivat otsikoissa Ruotsissa tehdyn havainnon myötä. Värmlannissa Keski-Ruotsissa hirven uimareissua kuvannut Hans Nilsson vertasi kohtaamista yhtä upeaan hetkeen, kuin jos olisi nähnyt leopardin Afrikassa.

Kysyimme asiasta varsinaissuomalaiselta ja etelähämäläiseltä metsästysseuralta.

Mynämäkeläisillä metsästysseuroilla ei ole erityistä sopimusta valkoisen hirven säästämiseksi.

– Yli 10 vuotta sitten saatettin valkoista hirveä vielä suojella, kun ne olivat harvinaisempia. Ei niitä lähdetä erikseen jahtaamaan, mutta ei suojellakaan, kertoo Mynämäen Erän Ville Kalluinen.

Pyhäntaan Erämiehet toimii Etelä-Hämeessä Mäkelässä. Siellä ei ole tehty havaintoja valkoisista hirvistä, mutta metsämiehet ja -naiset eivät hentoisi kaataa erikoista hirvieläintä. Puheenjohtaja Heikki Alén naurahtaa, että heillä on helläsydämisiä metsästäjiä.

– Emme halua aiheuttaa mielipahaa, jos joku on vaikka seurannut sellaisen hirven elämää. Sen verran sydämellisiä metsästäjiä, vaikka puuha onkin muuten raakaa. Hirviä riittää muutenkin.

Voisiko valkoisen hirven ampuminen tuottaa huonoa onnea?

– Taikauskoa ei valkoisen hirven ampumiseen liity. Ehkä aikoinaan vanha, suomalainen kansa koki siihen liittyvän jotain sellaista, Hermansson kertoo.

Miksi luonnossa esiintyy valkoisia hirviä?

Hirvet eivät ole ainoita eläimiä, joilla esiintyy värimuunnoksia. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jyrki Pusenius avasi valkoisuuteen johtuvia syitä aiemmin Ylen haastattelussa.

– Kyse on valkosta eli vaaleasta hirvestä, jolla syntyy normaalisti karvapeitteen väriainetta, mutta väriaine ei kulkeudu asianmukaisiin kohteisiin elimistössä. Todennäköisesti nämä vaaleat hirvet ovat seurausta sattumalta syntyneestä mutaatiosta.

Hirvi ei katso kaverin väriä, kun on kiima-aika.

– Värin puolesta ne eivät syrji toisiaan, riistasuunnittelija Jörgen Hermansson kertoo.

Hirven väri voi olla osittain valkoinen, jolloin kyse on värimuunnoksesta. Hermansson tietää, että tällöin hirvi voi näyttää laikulliselta kuin Peppi Pitkätossun hevonen. Värimuunnos voi näkyä myös valkoisena laikkuna tai niin, että hirven takaneljännes on valkoinen.

Albiinohirvi on puolestaan kauttaaltaan valkoinen eikä siinä ole yhtään väripigmenttiä. Albiinohirvellä on usein punaiset silmät, kun ne normaalisti ovat tummat.

Lue seuraavaksi