1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin karkottama epäilty amerikkalainen Isis-taistelija jumissa Kreikan ja Turkin rajalla – ”Ei meidän ongelmamme”

BBC:n mukaan viime yön raja-alueella viettänyt mies yritti saada kontaktia Turkin puolella rajaa oleviin toimittajiin.

Turkki
Epäilty yhdysvaltalainen jihadisti on jäänyt jumiin Kreikan ja Turkin väliselle militarisoidulle vyöhykkeelle.
Epäilty yhdysvaltalainen jihadisti on jäänyt jumiin Kreikan ja Turkin väliselle militarisoidulle vyöhykkeelle.AFP / Lehtikuva

Terroristijärjestö Isisin taistelijaksi epäilty Yhdysvaltain kansalainen on yhä jumissa Kreikan ja Turkin välisellä rajalla.

Turkki karkotti miehen maanantaina Kreikkaan, mutta Kreikan poliisi ilmoitti, ettei se suostu päästämään miestä maahan.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan mies vietti viime yön maiden välisellä raskaasti militarisoidulla vyöhykkeellä, ei-kenenkään-maalla lähellä kreikkalaista Kastaniesin kaupunkia.

Karttagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Turkkilaisviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että epäilty Isis-taistelija ei halua joutua palautettavaksi Yhdysvaltoihin. Sen sijaan hän halusi päästä Kreikkaan. Se, miksi Turkki uskoi Kreikan vastaanottavan Yhdysvaltain kansalaisen, on yhä epäselvää.

Mies oli yhä tiistaina jumissa tieosuudella, joka erottaa Turkin ja Kreikan valtiot. Silminnäkijöiden mukaan hän yritti huudella toimittajille Turkin puolelle rajaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi yhdysvaltalaisen tilannetta tiistaina.

– Meitä ei kiinnosta, onko hän jumissa rajalla. Se, päästävätkö he (kreikkalaiset) hänet maahansa, ei ole meidän ongelmamme, sanoi Erdogan toimittajille.

Yhdysvaltain ulkoministeriön viranomainen kertoi AFP:lle, että ministeriö on tietoinen Turkin kiinniottamasta Yhdysvaltain kansalaisesta. Ministeriö ei kuitenkaan kommentoi asiaa enempää yksityisyyden säännöksiin vedoten.

Britannia poistanut kansalaisuuden yli sadalta

Turkin sisäministeriö kertoo, että maa on myös karkottanut yhden epäillyn tanskalaisen Isisin jäsenen. Tanskalaisviranomaiset kertoivat, että he pidättivät Tanskan kansalaisen, joka saapui Kööpenhaminaan. Saksa puolestaan kertoi, että Turkki olisi karkottanut yhden saksalaisen.

Turkki sanoo, että se on parhaillaan karkottamassa yli 20 Euroopan kansalaista takaisin kotimaihinsa. Heidän joukossaan on ainakin 11 ranskalaista, kaksi irlantilaista ja useita saksalaisia.

Turkki on syyttänyt jo pitkään länsimaita siitä, etteivät nämä ota vastuuta omien maidensa kansalaisista, jotka lähtivät aikoinaan vierastaistelijoiksi Isisin riveihin.

Saksa, Tanska ja Britannia ovat poistaneet kansalaisuuden lukuisilta Isisin riveihin taistelemaan lähteneiltä kansalaisiltaan. Britannia on BBC:n mukaan poistanut Britannian kansalaisuuden yli sadalta henkilöltä.

Turkki ilmoitti viime viikolla, että se aikoo lähettää hallussaan olevat ulkomaalaiset Isis-taistelijat kotimaihinsa. Presidentti Erdogan sanoi perjantaina, että Turkin vankiloissa on 1 201 Isis-vankia. Lisäksi Turkin Syyrian alueelle tekemässä sotilasoperaatiossa on otettu kiinni 287 vierastaistelijaa.

Lue myös:

Turkki sanoo aloittaneensa Isis-taistelijoiden palautukset

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi