1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP:n valtuustoryhmä haluaa, että taksikohun pyörteessä oleva Hussein luopuu myös lautakuntatyöstä – "Toivomme hänen jättävän paikkansa varajäsenelle"

Taksi Helsingin mukaan Husseinin tapaus on ainutlaatuinen.

Helsinki
Abdirahim Husseinin
Helsingin SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein istuu kasvatus- ja koulutuslautakunnassa. Taksi-tviitistä alkanut kohu vaikeuttaa hänen kunnallispoliittista työtään.Irene Stachon / Lehtikuva

SDP:n valtuustoryhmä toivoo määräaikaisesti erotetun kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Husseinin jättävän myös lautakuntapaikkansa ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka. Hussein on jäsenenä Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnassa.

– Toivomme hänen jättävän paikkansa varajäsenelle. Toivomme myös, että hän tämän erottamisen aikana kykenee toimimaan niin, että hänellä olisi mahdollisuus palata ryhmään ja toimia sen jäsenenä jatkossa, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Yle on kysynyt myös taksi-tviiteistä alkunsa saaneen kohun keskelle joutuneen Husseinin näkemystä lautakuntatyöskentelystä, mutta hän ei ole vastannut.

Tapauksena tämä on valitettavan poikkeuksellinen ja työllistävä.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen

Heinäluoma painottaa, että kaikki valtuutetut toimivat äänestäjiltä saadun luottamuksen varassa. Hän kokee, että Husseinin tapauksessa luottamusta on rikottu.

– Varmasti jokainen ymmärtää, että tämmöinen valtuustoryhmästä määräajaksi erottaminen on poikkeuksellista. Siihen ei ryhdytä kevyin perustein, vaan kyllä silloin on vakavat perusteet sekä luottamuksen menettämisen että väärin toimimisen osalta, Heinäluoma kommentoi.

Heinäluoma kuitenkin toivoo, että Hussein pystyy nyt rakentamaan luottamusta uudelleen.

Taksi Helsinki: Poliisi on tiedustellut tapauksesta

Hussein työskentelee myös taksinkuljettajana. Hän tviittasi 3. marraskuuta, että pyysi matkustajaa poistumaan, kun tämä oli solvannut häntä rasistisesti. Myöhemmin Hussein myönsi valehdelleensa ainakin osittain taksimatkan kulusta.

Taksi Helsingin autoissa on kamerat, jotka tallentavat taksimatkoja turvallisuussyistä. Laki salli menettelyn jo vuonna 2002.

Taksi Helsingin toimitusjohtajan Jari Kantosen mukaan poliisi on ollut häneen yhteydessä liittyen Husseinin kohutun taksimatkan videotallenteisiin. Niistä voitaisiin mahdollisesti todentaa, mitä matkan aikana on todella tapahtunut.

– Kysely on tullut poliisilta, mutta odotamme vielä mahdollista kirjallista pyyntöä videoista, Kantonen sanoo.

Sanktioita voi olla monenlaisia

Taksi Helsingin laatutoimikunta käsittelee Husseinin tapausta ensi maanantaina.

Mahdolliset seuraamusvaihtoehdot ovat laajat: tapauksesta ei koidu seuraamuksia lainkaan, annetaan huomautus, mahdollinen määräaikainen ajovälityskielto, joka voi olla esimerkiksi 30 tai 60 vuorokautta tai kuljettaja suljetaan kokonaan pois ajovälityksesestä.

Toimitusjohtaja ei halua ennakoida mahdollista sanktiota etukäteen. Jokainen kuljettaja tekee palvelusopimuksen yrityksen kanssa, eli sitoutuu tiettyyn tapaan toimia.

– Päätös on laatutoimikunnan käsissä, Kantonen sanoo.

Kantonen kuitenkin myöntää, että puolitoista viikkoa jatkunut julkisuus asian ympärillä ei ole ollut toivottavaa.

– Tapauksena tämä on valitettavan poikkeuksellinen ja työllistävä. Olemme saaneet tämän vuoksi lokaa niskaan, mutta myös kannustavaa palautetta. Myönteistä palautetta olemme saaneet siitä, että asiaa on selvitetty yrityksessämme.

Kantosen mukaan tapaus on ainutlaatuinen.

– Tämän tapauksen kaltaista ei ole tapahtunut aiemmin.

Tapauksen vuoksi muille maahanmuuttajataustaisille kuljettajille ei ole aiheutunut ongelmia.

– Ei sellaisia ole raportoitu, ja toivottavasti ei tulekaan, Kantonen sanoo.

Kantonen toivoo prosessin pikaista selviämistä ja toteaa yrityksen antavan kaiken viranomaisten tarvitseman tuen tutkintaan.

Lue myös:

SDP:n valtuustoryhmä erottaa Abdirahim "Husu" Husseinin – syinä valehtelu ja luottamuspula

Kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein tunnusti valehdelleensa ja pyytää nyt anteeksi – SDP:n valtuustoryhmä keskustelee asiasta lähipäivinä

Korjattu 13.11. klo 00.58: Kyseessä on Taksi Helsinki, ei Helsingin Taksi.

Lue seuraavaksi