"Liian vähän lasten annetaan leikkiä itse, aina on joku ohjaamassa" – Pikku Kakkosen juontajan mielestä ajoittainen tylsyys on luovuuden ja keksimisen elinehto

Tuomo Rannankari uskoo, ettei hänestä olisi ikinä tullut luovaa lastenlaulujen tekijää, ellei välillä olisi ollut tosi tylsää.

"Lapsi leikkiessään opiskelee taitoja, joita tarvitaan aikuisena"
"Lapsi leikkiessään opiskelee taitoja, joita tarvitaan aikuisena"

Tuomo Rannankari ei musiikintekijänä ole välttämättä suurelle yleisölle tuttu, mutta Pikku Kakkosta katsovalle kansanosalle sitäkin tutumpi.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Rannankari juontaa Pikku Kakkosta ja on tehnyt lastenlauluja Tuomon laulu -nimiseen ohjelmaan.

Hän on tehnyt luokanopettajan työtä parikymmentä vuotta ennen kuin siirtyi kokonaan musiikintekijäksi ja lastenohjelman juontajaksi.

Uusimman lastenlevynsä nimikappaleella Rannankari haluaa muistuttaa, että leikki on lapsen työtä ja äärimmäisen tärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Rannankari kertoo olevansa huolissaan, että lasten omaehtoinen leikki tuntuu vähentyneen.

– Liian vähän lasten annetaan leikkiä itse, siinä on aina joku ohjaamassa.

Tylsyydestä syntyy luova leikki

Rannankari muistuttaa, että lapsi leikkiessään opettelee taitoja, jotka aikuisena ovat tarpeen.

– Lapsi pettyy, lapsella on hyvä fiilis, hän oppii uusia asioita leikkiessään. Jos pienenä ei leikitä, myöhemmin tulee ongelmia eteen. Eskareissa ja koulussa puhutaan tunnetaidoista. Leikki on keino, millä tunnetaitoja pystytään omaehtoisesti opiskelemaan.

Aikuisten puolestaan pitäisi Rannankarin mielestä sietää myös lapsen narinaa siitä, että on tylsää.

– Jos me aikuiset siedetään, että lapsella on vähän aikaa tylsää, lapsi alkaa keksiä ympäristöstään ja siellä olevista asioista leikkejä.

Rannankari sanoo, että hänestä itsestäänkään tuskin olisi koskaan tullut luovaa lastenlaulujen tekijää, jos ei joskus olisi ollut tosi tylsää.

Rannankari on myös mieskuoro Semmareiden perustajajäseniä. Puoli seitsemän -ohjelmassa puhuttiin myös nyt 30 vuotta täyttävästä mieskuorosta.

Katso tästä koko Puoli seitsemän -lähetys:

Pikku Kakkosesta tuttu juontaja ja muusikko Tuomo Rannankari Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.
Puoli seitsemän ohjelmassa vieraillut Tuomo Rannankari kertoi leikkimisen tärkeydestä ja Semmareiden 30-vuotiskiertueesta