Hyppää sisältöön

Twitter-kuva: Joki Etelä-Koreassa muuttui punaiseksi verestä sikojen joukkohävityspaikan tulvittua

Rankkasateet saivat teurasjätteen hautaamispaikan tulvimaan, jolloin verta pääsi valumaan jokeen.

Viranomaiset valvoivat syyskuussa karanteeniin asetettua sikatilaa Gimpossa, Etelä-Koreassa. Kuva: YONHAP/ EPA

Etelä-Koreassa teurastettujen sikojen veri on värjännyt joen punaiseksi verestä lähellä Pohjois-Korean rajaa.

Etelä-Korean viranomaiset ovat teurastaneet 47 000 sikaa saadakseen rajoitettua afrikkalaisen sikarutto -epidemian leviämistä maassa.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan rankkasateet saivat sikojen hautaamispaikan tulvimaan, jolloin teurastettujen eläimien verta pääsi valumaan Imjinin sivujoelle.

Afrikkalainen sikarutto on äärimmäisen tarttuva tauti, johon ei ole parannuskeinoa. Lähes kaikki sairastuneet eläimet kuolevat. Tauti ei ole vaarallinen ihmiselle.

Paikalliset viranomaiset torjuivat monien esittämän huolen siitä, että joessa virtaava veri levittäisi afrikkalaista sikaruttoa muihin alueen eläimiin. Viranomaisten mukaan sikojen ruhot oli puhdistettu taudinaiheuttajista ennen kuin ne oli haudattu. Lisäksi viranomaiset kertoivat ryhtyneensä välittömiin hätätoimiin, jotta joki ei saastuisi enää tästä enempää.

Eläinten hävittämispaikalle oli jätetty useita ruhoja kontteihin viikonloppuna. Ruhojen hautaaminen maahan viivästyi, koska teurasjätteen hautaamiseen käytettyjen muovisten säiliöiden tuotannossa oli ollut ongelmia.

Afrikkalaista sikaruttoa on havaittu Etelä-Koreassa vasta hiljattain. On arveltu, että tauti on saapunut maahan syksyllä Pohjois-Koreasta viilisikojen mukana, jotka ovat onnistuneet ylittämään Pohjois- ja Etelä-Korean välisen, tiukasti vartioidun demilitarisoidun rajavyöhykkeen.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt useisiin Aasian maihin, kuten Kiinaan, Vietnamiin ja Filippiineille. Yksin Kiinassa on teurastettu 1,2 miljoonaan sikaa epidemian taltuttamiseksi.

Korjattu 13. marraskuuta kello 10.00 Afrikan sikakuume afrikkalaiseksi sikarutoksi.

Lue myös:

.
.