1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin ja palestiinalaisryhmittymien välillä verinen tiistai – Satoja raketteja ja yli 10 kuollutta

Islamilaisen Jihadin aseellisen siiven, al-Qudsin prikaatien johtaja Baha Abu al-Ata sai surmansa aamuyöllä tapahtuneessa iskussa.

Gazan kaista
Palestiinalaisten ampuma raketti Israelin suuntaan tiistaiaamuna 12. marraskuuta 2019.
Palestiinalaisten ampumia raketteja nousee Israelin suuntaan tiistaiaamuna 12. marraskuuta 2019.Bashar Taleb / AFP

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Israelin kostoiskuissa Gazaan tiistaina, kertoivat palestiinalaislähteet.

Israelin mukaan iskujen kohteena olivat Islamilainen Jihad -järjestön kohteet, joissa valmistettiin aseita tai valmisteltiin rakettien laukaisuja.

Israel vastasi iskuillaan palestiinalaisten rakettikeskitykseen. Gazasta ammuttiin tiistaina Israelin armeijan mukaan liki 200 rakettia Israeliin. Israelin ilmatorjunta pysäytti raketeista kymmeniä. Ainakin yksi raketti osui asuintaloon, ja yksi räjähti valtatiellä liikkuneiden autojen välittömässä läheisyydessä. Israelin sairaalalähteet kertoivat hoitaneensa liki 50:tä ihmistä.

Valtaosa raketeista räjähti avoimessa maastossa aiheuttamatta vahinkoa.

Israel iski aamuyöllä Gazaan ja Damaskokseen

Ennen palestiinalaisten raketti-iskua Israel teki kaksoisilmaiskun sekä Gazaan että Syyrian Damaskoksessa sijaitsevaan rakennukseen, jota Islamilainen Jihad on syyrialaistiedotusvälineiden mukaan käyttänyt tukikohtanaan.

Kohteena oli tiettävästi Islamilaisen Jihadin korkeimpaan johtoon kuulunut Akram al-Ajouri. Hänen kohtalostaan ei ole varmaa tietoa.

Gazassa iskun kohteena oli Islamilaisen Jihadin aseellisen siiven, al-Qudsin prikaatien johtaja Baha Abu al-Ata, jonka kerrotaan kuolleen iskussa. Myös hänen vaimonsa kerrotaan saaneen surmansa.

Ilmahyökkäys tehtiin aamuyöllä ja sen takana oli Israelin asevoimien lisäksi tiedustelupalvelu Shin Bet. Hyökkäyksen oli hyväksynyt Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu.

Asevoimien ja Shin Betin yhteisen tiedotteen mukaan al-Ata oli vastuussa lukuisista Israeliin kohdistuneista rakettihyökkäyksistä ja muista terrori-iskuista.

Lue myös:

Israel teki kaksoisilmaiskun Damaskokseen ja Gazaan – Kohteina Islamilaisen Jihadin johtajat(12.11.)

Lue seuraavaksi