Venetsiassa vesi tulvi kanavista kaduille – Tuhannen vuoden aikana vesi on noussut vain viidesti Pyhän Markuksen kirkon aulaan

Venetsian pormestari: "Tämä on haava, josta jää pysyvä jälki".

Venetsia
Ihmiset kävelivät penkeillä ja ottivat kuvia tulvivassa Venetsiassa tiistaina.
Ihmiset kävelivät penkeillä ja ottivat kuvia tulvivassa Venetsiassa tiistaina. Andrea Merola / EPA

Venetsiassa nousuvesi on kohonnut korkeimmilleen yli 50 vuoteen, viranomaiset kertovat. Tulvavesi nousi kanavien täyttämässä kaupungissa kaduille ja ylsi korkeimmillaan lähes 1,87 metriin.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro nimitti kaduille tulvinutta vettä hätätilanteeksi, jonka hoitoon on valjastettu kaikki mahdolliset viranomaiset.

Vedenpinta on kuitenkin jo laskemaan päin. Brugnaron mukaan hetkien takaiset pelot vuoroveden hallitsemattomasta noususta ovat nyt laantuneet ja kaupungissa keskitytään vahinkojen arvioimiseen.

Mies veti vihanneskärryään tulvivan Pyhän Markuksen aukion poikki Venetsiassa tiistaina.
Mies veti vihanneskärryään tulvivan Pyhän Markuksen aukion poikki Venetsiassa tiistaina.Andrea Merola / EPA

– Tämä on haava, josta jää pysyvä jälki, pormestari sanoi.

Vesi on noussut mittaushistoriassa vain kerran korkeammalle, 1,94 metriin vuonna 1966.

Vesi tulvi muun muassa kuuluisalle Pyhän Markuksen torille ja Pyhän Markuksen kirkon eteisaulaan. Kirkon hallinnon edustajan Pierpaolo Campostrinin mukaan vastaavan mittaluokan tulvia on koettu vain viisi kertaa kirkon liki tuhatvuotisen historian aikana. Huolestuttavasti kolme näistä vedennousuista on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana.

Kovat rankkasateet ovat koetelleet myös etenkin eteläistä Italiaa. Muun muassa Tarantossa, Brindisissa ja Materassa koulut pantiin kiinni runsaan vedentulon vuoksi.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro tulvavesien keskellä.
Venetsian pormestari Luigi Brugnaron mukaan noussut vesi aiheutti hätätilan.Andrea Merola / EPA