Hyppää sisältöön

"Arctic blast" – Yhdysvalloissa poikkeuksellisen kovat pakkaset koettelevat monia osavaltioita

Pakkaset johtuvat Siperiasta saapunesta arktisesta ilmavirtauksesta.

Pakkasta ja lumisadetta Chicagon kaduilla. Kuva: Reuters-TV

Poikkeuksellisen kovat pakkaset koettelevat useita Yhdysvaltain osavaltiota.

Lämpötilat ovat laskeneet –18 asteeseen Kansasin osavaltiossa ja –14 asteeseen Chicagon miljoonakaupungissa Illinois'n osavaltiossa. Myös Indianapolisin kaupungissa Indianan osavaltiossa lämpötila laski alle 13 pakkasasteen.

Teksasin osavaltiossa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla on satanut lunta. McAllenin kaupungissa Teksasissa lämpötila laski yhdessä päivässä 33 lämpöasteesta pakkasen puolelle, jos tuulen vaikutus lasketaan mukaan.

Liikenne seisoi liukkaan kelin johdosta Omahan kaupungissa Nebraskassa. Kuva: Reuters-TV

Lämpötilat ovat poikkeuksellisen matalia tähän vuodenaikaan. Pakkaset johtuvat Siperiasta saapunesta arktisesta ilmavirtauksesta.

– Yleensä tällainen kylmä ilmamassa saapuu alueelle tammikuussa, ei marraskuun puolivälissä, Yhdysvaltain ilmatieteenlaitoksen NWS:n meteorologi Kevin Birk sanoi.

Kovat pakkaset ovat johtaneet yli tuhannen lennon peruuntumiseen. Myös lukuisia kouluja on suljettu. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin neljä ihmistä on kuollut huonon sään aiheuttamissa liikenneturmissa.

New York Times -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) päivän pakkasennätykset saattavat rikkoutua jopa 150 amerikkalaiskaupungissa.

Buffalon kaupungissa New Yorkin osavaltiossa satoi tiistaina ennätysmäärä lunta yhdelle päivälle, 22 senttimetriä.