Hyppää sisältöön

Toivakassa väännetään kunnanjohtajan sananvapaudesta – johtajasopimus kieltää luottamushenkilöiden kritisoinnin

Toivakan kunta ottaa uudelleen käsiteltäväksi kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovasen kohutun johtajasopimuksen.

Toivakan kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Toivakan uusi kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen aloitti Toivakan johtajana lokakuun alussa.

– Pidän sitä ihan positiivisena juttuna, että myös nuoret naiset näihin tehtäviin hakeutuvat ja pääsevät, sanoo Vuopionperä-Kovanen.

Hieman yllättäen keskusteluun on noussut kunnan ja uuden kunnanjohtajan välinen johtajasopimus (siirryt toiseen palveluun) (pdf).

Siinä on muun muassa kirjaus: "Vastaavasti kunnanjohtaja sitoutuu siihen, ettei hän julkisuudessa kritisoi luottamushenkilöiden tai luottamushenkilöorganisaatioiden toimintaa."

Myös kunnan luottamushenkilöelimet pidättäytyvät haitallisista julkisista ulostuloista.

Julkisuuslain asiantuntija, Jyväskylän yliopiston tutkija Heikki Kuutti piti Keskisuomalaisessa (siirryt toiseen palveluun) (tilaajille) Toivakan kunnanjohtajasopimusta perustuslain ja sananvapauden vastaisena.

Kuntaliitossa ei äkkisestään muisteta johtajasopimuksissa vastaavia pykäliä.

– Ei se ainakaan tyypillinen ole, enemmänkin poikkeuksellinen. Sanamuodot eivät ehkä ole parhaat mahdolliset, sanoo Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki.

Täsmälleen sama kirjaus löytyy kuitenkin myös Konneveden pari vuotta sitten päivitetystä johtajasopimuksesta.

Pistokokein valituissa johtajasopimuksissa puhutaan kuitenkin yleensä esimerkiksi molemminpuolisesta rakentavasta palautteesta (Utajärvi ja Kinnula) tai hyvän avoimen keskustelukulttuurin edistämisestä (Multia ja Juuka).

Toivakan kunnanhallituksen puheenjohtajalle Sakari Ainalille (kesk.) kritiikki tuli yllätyksenä. Samanlainen kirjaus on ollut vuodesta 2013 lähtien Toivakan kunnanjohtajien johtajasopimuksissa, mutta keskustelua niistä ei ole syntynyt.

Nyt kunta ottaa Ainalin mukaan johtajasopimuksen uuteen käsittelyyn kunnanhallituksessa ja harkitsee, onko sitä tarpeen muuttaa.

– Arvioimme kriittisesti palautteen pohjalta tuota sopimusta, Ainali sanoo.

Sakari Ainali. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Toivakassa riittää haasteita

Toivakan kunta ei ole päässyt kasvuimuun muiden Jyväskylän naapurikuntien tavoin, vaikka matka Jyväskylään vie vain reilut parikymmentä minuuttia. Kunnanjohtaja ei näe asialle yhtä yksiselitteistä syytä.

– Meillä on vielä edessä sama suunta, sanoo Helena Vuopionperä- Kovanen.

Toivakka yrittää houkutella uusia asukkaita halvoilla tonteilla ja kunnan markkinointia tehostetaan erityisesti Jyväskylässä. Kunnanjohtajan mukaan muutamia tontteja on saatu myytyä tämän vuoden loppuun jatkuvan kampanjan aikana.

Kunnanjohtaja myöntää, että uusia asukkaita toivotaan Jyväskylästä.

–Ehkä me yritämme saada vähän pientä kaappausta sieltäkin päin.

Ensi vuonna on odotettavissa näkyvä markkinointikampanja kun Jyväskylän paikallisliikenteen busseihin ilmestyvät Toivakan mainokset.

Toivakan taloudessa on samoja ongelmia kuin monessa muussa Keski-Suomen kunnassa. Mistään kriisikunnasta ei kuitenkaan ole kyse.

– Totta kai on myös riskejä esimerkiksi Sairaala Novassa ja Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n takauksissa.

Verkkoholding Oy:n takausvastuut Toivakassa ovat noin 3 miljoonaa euroa.

14.11. lisätty tieto Konneveden johtajasopimuksen kirjauksesta.