Hyppää sisältöön

Lähettiläs: "Trumpia kiinnostivat Biden-tutkimukset USA:n Ukraina-politiikkaa enemmän" – Yle seurasi virkarikostutkinnan tv-kuulemisia suorana

Perjantaina virkarikostutkinnan toisessa tv-kuulemisissa todistaa Yhdysvaltojen entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich.

Donald Trump

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinta jatkui televisioituna julkisena kuulemisena. Odotettavissa oli ainakin poliittista draamaa.

  • Kahta todistajaa on kuultu tänään virkarikostutkinnan ensimmäisessä tv-kuulemisissa.
  • Kuulemisilla voi olla merkittävä vaikutus yleiseen mielipiteeseen.
  • Ensimmäisen päivän merkittävin anti oli todistajien käsitys, että Trump oli kiinnostumeempi tutkimuksista kuin maan suhteista Ukrainaan.
  • Perjantaina kuullaan entistä Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettilästä.
  • Edustajainhuoneen on määrä äänestää virkarikossyytteestä ennen vuoden vaihdetta.

Yle seurasi kongressin kuulemistilaisuutta suorana. Lue jutun lopusta, mistä Trumpin virkarikostutkinnassa on kysymys.

22:47 Lähetys kuulemisesta on loppunut. Lopetamme suoran seurannan tältä erää tähän. Kiitos kaikille seuraajille ja hyvää yötä!

22:27 Republikaanien kongressiedustaja Jim Jordan arvosteli jälleen sitä, etteivät republikaaniedustajat saa mahdollisuutta kuulla ilmiantajaa eli Jordanin sanoin "tyyppiä, joka aloitti tämän kaiken." Demokraattiedustaja Peter Welch tarjosi Jordanille vaihtoehtoista ratkaisua: "Voin ilokseni kutsua tänne todistamaan henkilön, joka aloitti tämän kaiken. Presidentti Donald Trump on tervetullut tänne." Kommentti aiheutti huvittuneisuutta demokraattien keskuudessa.

22:00 Presidentti on syyttänyt Tayloria ja Kentia siitä, että he ovat hänen vastustajiaan ("never Trumpers"). Molemmat kiistivät väitteen kuulemisessa. Kent muistutti, että hän on työskennellyt viiden Yhdysvaltain presidentin alaisuudessa – kolmen republikaanin ja kahden demokraatin. Taylorin puolestaan nimitti ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilääksi republikaanipresidentti George W. Bush.

20:53 Trumpin vankkana tukijana tunnettu republikaanien kongressiedustaja Jim Jordan toistaa useiden republikaanien kannan siitä, että Ukraina-lähettiläs Taylorin todistajanlausunto perustuu toisen käden tietoihin.

20:13 Tiedustelukomitean republikaanit ovat käyttäneet suuren ajan kyselyajastaan puheenvuoroihin tukeakseen vääriksi todistettuja salaliittoteoriota, joiden mukaan Ukraina sekaantui Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin, ei Venäjä. Kaikki Yhdysvaltain tiedusteluinstituutiot ovat sitä mieltä, että Venäjä sekaantui vuoden 2016 vaaleihin.

19:43 Nyt kuulemistilaisuus jatkuu. Avauspuheenvuoron pitää edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaanipuheenjohtaja Devin Nunes.

19:23 Kuulemistilaisuudessa on nyt viiden minuutin tauko. Sen jälkeen republikaaniedustajat voivat esittää kysymyksiä todistajille.

19:21 Valkoisen talon lehdistösihteerin Stephanie Grishamin mukaan Trump ei aio kuunnella todistuksia, vaan tekee sen sijaan töitä. Myös Trump kommentoi kuulemisia ennen tapaamistaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Trump toisti jälleen, että tutkinnassa on kyse noitavainosta.

19:07 Valkoinen talo julkaisi juuri virallisella Twitter-tilillään videon, jossa Trump kuvailee virkarikostutkintaa "Yhdysvaltain poliittisen historian suurimmaksi huijaukseksi."

18:49 Taylor kertoo, kuinka hänen avustajansa kuuli Trumpin ja USA:n EU-lähettilään Gordon Sondland "kovaäänisen" puhelun päivä sen jälkeen, kun Trump oli puhunut puhelimessa Ukrainan presidentin kanssa. Avustaja kuuli, kuinka Trump tiedusteli Sondlandilta "tutkimuksista". Taylorin mukaan puhelun jälkeen Sondland oli todennut avustajalle, että "Trumpia kiinnostavat enemmän Bidenia koskevat tutkimukset kuin muu USA:n Ukrainan-politiikka."

18.30 Taylor kuvailee avauspuheenvuorossaan puhelinkeskustelua, jonka hän kävi 22. elokuuta kansallisen turvallisuusneuvoston Venäjä-asiantuntijan Tim Morrisonin kanssa.Taylor kertoo Morrisonin sanoneen hänelle puhelun aikana, että, "presidentti ei halua tarjota minkäänlaista tukea Ukrainalle".

18:18 Taylorin mukaan lukuisat Trumpin hallinnon keskeiset virkamiehet, mukaan lukien CIA:n johtaja Gina Haspel, yrittivät vakuuttaa presidentti Trumpia avaamaan jäädytetyt avustukset Ukrainalle.

18:10 Taylor sanoo, että hänellä oli selvä käsitys siitä, että Yhdysvallat ei myöntäisi sotilasavustusta Ukrainalle, mikäli presidentti Zelenskyiei ilmoittaisi aloittavansa tutkimuksia Bidenin perheestä.

18:06 Taylorin mukaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin avustaja oli kertonut hänelle, ettei presidentti halua joutua välineeksi Yhdysvaltain tulevissa presidenvaaleissa.

18:00 Taylor kertoo ulkoministeri Mike Pompeon pyytäneen häntä lähettilääksi Ukrainaan erotetun lähettilään Yovanovichin tilalle. Taylor kertoo epäröineensä, mutta tulleensa siihen tulokseen, että hänen on otettava tehtävä vastaan Yhdysvaltain etujen vuoksi.

17:56 Nyt Yhdysvaltojen tilapäinen Ukrainan-lähettiläs William Taylor pitää avauspuheenvuoroaan. Taylor käy läpi vuoden 2014 tapahtumia Ukrainassa, jolloin Venäjä miehitti alueita Itä-Ukrainassa.

17:49 Kent kuvaa avauspuheenvuorossaan, kuinka "jotkut yhdysvaltalaiset" käynnistivät hyökkäyksiä "työlleen omistautuneille valtion virkamiehille, jotka pyrkivät edistämään Yhdysvaltain etuja Ukrainassa." Hän viittaa tällä muun muassa Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin pyrkimyksiin saada syrjäytettyä Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich. Yovanovich kutsuttiinkin myöhemmin Ukrainasta kotiin.

17:39 Todistajat,Yhdysvaltojen tilapäinen Ukrainan-lähettiläs William Taylor ja ulkoministeriön virkamies George Kent esittelevät itsensä ja kertovat taustoistaan.

17:33 Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattien Adam Schiff on juuri lopettelemassa tilaisuuden avauspuheenvuoroaan.

Mistä tutkinnassa on kysymys?

Virkarikostutkinnassa selvitetään sitä, käyttikö Donald Trump presidentin valtaoikeuksia oman etunsa ajamiseen.

Trumpin epäillään vaatineen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyita aloittamaan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin toiminnasta Ukrainassa. Ennen heinäkuista puhelinkeskustelua Zelenskyin kanssa Trump jäädytti sotilasavun Ukrainalle.

Epäilyksenä on, että saattamalla Biden huonoon valoon Trump pyrki parantamaan mahdollisuuksiaan tulla valituksi jatkokaudelle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Ennen kuin julkisiin kuulemiseen on päästy, on tutkinta kestänyt 50 päivää ja todistajia on kuultu suljettujen ovien takana sadan tunnin ajan. Trump on kiistänyt syytteet.

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor saapui suljettujen ovien takana tapahtuvaan kuulemiseensa lokakuun 22. päivä. Kuva: Rex Features / AOP

Kongressin tiedusteluvaliokunnassa kuullaan tänään Yhdysvaltojen tilapäistä Ukrainan-lähettilästä William Tayloria ja ulkoministeriön virkamiestä George Kentiä. Perjantaina kuullaan entistä Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovichia.

Mitä kuulemisilta odotetaan?

Kaikkia kolmea todistajaa on jo kuultu suljettujen ovien takana, joten televisioitavilta kuulemisilta ei odoteta suuria yllätyksiä.

Aiemmin annetut lausunnot ovat jo olleet julkisuudessa. Taylor kertoi, että Ukrainaa painostettiin aloittamaan tutkinta Hunter Bidenin toiminnasta energiayhtiö Burismassa. Myös Kentin kuulemisesta tehty kirjallinen dokumentti on julkistettu.

Televisioitavissa kuulemisissa todistajien odotetaan kertovan uudelleen samat asiat, jotka he ovat kertoneet ei-julkisissa kuulemisissa.

Huomio kiinnittyykin paitsi siihen, mitä todistajat sanovat, mutta myös heidän tapaansa esiintyä. Amerikkalaiset seuraavat sitä, kuinka vakuuttavasti todistajat esiintyvät ja miten he pärjäävät vastatessaan republikaaniedustajien kysymyksiin.

Julkisten kuulemisten vaikutus yleiseen mielipiteeseen voi olla huomattava. Demokraatit toivovat, että republikaanien tuki Trumpille hupenisi. Mielipidemittauksissa lievä enemmistö amerikkalaisista on kannattanut syytteen nostamista.

Virkarikostutkinta alkoi, kun ilmiantaja väitti Trumpin painostaneen Zelenskyita puhelinkeskustelussa 25. heinäkuuta. Edustajainhuoneen demokraatteja edustava puheenjohtaja Nancy Pelosi päätti tutkinnan aloittamisesta syyskuussa. Ilmiantajan henkilöllisyyttä ei ole julkistettu.

Trumpin mielestä Hunter Bidenin toimintaa Ukrainassa pitäisi tutkia. Joe Bidenia Trump syyttää painostuksesta erottaa syyttäjä Viktor Shokinin. Hunter Bidenin olemisesta tutkinnan kohteena ei ole tiedossa todisteita.

Mitä tutkinta etenee?

CNN:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) julkiset kuulemiset jatkuvat vielä ensi viikolla. Toistaiseksi ei tiedetä, keitä silloin kuullaan.

Tämän jälkeen tiedusteluvaliokunta viimeistelee virkarikostutkintaa koskevan raporttinsa.

Raportin valmistuttua oikeusvaliokunta käsittelee ja äänestää asiasta joulukuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Tällä aikataululla edetessä koko edustajainhuone äänestäisi virkarikossyytteestä joulukuun 16. alkavalla viikolla.

Jos edustajainhuone äänestää syytteen puolesta, alkaa oikeudenkäynti Trumpia vastaan senaatissa todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Edustajainhuoneessa virkarikossyytteeseen riittää yksinkertainen enemmistö, mutta senaatissa Trumpin tuomitseminen vaatisi kahden kolmasosan enemmistöä. Tätä demokraateilla ei ole ja ne tarvitsisivat 20 republikaaniedustajan tuen.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Trumpia koskevia tutkintoja on meneillään useita. Kongressin alaisia tutkintoja on kymmenkunta.

Lisää aiheesta:

.
.