1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksityistiet

Oulun laitamilla yksityisteiden omistajat ovat näreissään – lumen auraus ei hoidu, vaikka avustusta saadaan

Paikoin aurausurakoitsijoita ei ole saatu hoitamaan teitä, ja Oulun kaupungin avustuksia pidetään jopa liian pieninä.

yksityistiet
Lumikola ja lunta pihalla.
Etenkin sivukylillä ollaan huolissaan siitä, kuinka pihateiden mahdollinen auraamattomuus vaikuttaa hälytysajoneuvojen liikkumiseen. Kuvituskuva.Eila Haikarainen/Yle

Yksityisteiden lumen auraamisessa on ollut vaikeuksia Oulun syrjäisissä kaupunginosissa. Vuoden alussa muuttunut yksityistielaki velvoittaa yksityisteiden varrella asuvat huolehtimaan nyt itse tien kunnossapidosta. Oulun kaupunki ei enää vastaa esimerkiksi aurauksesta.

Paikoin aurausurakoitsijoita ei ole kuitenkaan saatu hoitamaan teitä. Kiimingissä asuva Pekka Kokkonen kertoo, että useat tiekunnan osakkaat, johon hänkin kuuluu, ovat pyytäneet tarjouksia.

– Urakoitsijoita on varmaan toistakymmentä, ja kukaan ei ole vielä antanut tarjousta.

Kokkosen naapurusto perusti tiekunnan ja haki tienpitoon kaupungilta avustusta. Sadan metrin tienpätkän hoitamiseen tuli loppuvuodelle rahaa 54 euroa. Kokkonen pitää summaa aivan liian pienenä: vaikka urakoitsija löytyisikin, tuolla rahamäärällä ei vielä pitkälle pötkitä.

Monelle yksityistien asukkaalle muutos on tullut yllätyksenä, vaikka kaupunki on tiedottanut asiasta. Kaikki eivät ole hoksanneet perustaa tiekuntaa, joka on avustuksen saamisen edellytys.

Huoli on erityisesti vanhuksista. Heillä ei välttämättä ole voimia perustaa tiekuntia tai kilpailuttaa ja tilata aurauksia itse.

Myös turvallisuuden pelätään olevan vaarassa etenkin sivukylillä: miten esimerkiksi hälytysajoneuvot pääsevät perille auraamattomilla teillä.

Uusi yksityistielaki tuli voimaan tämän vuoden alusta. Oulussa aurausavustusta piti tälle vuodelle hakea syyskuun loppuun mennessä. Jatkossa rahallista kunnossapitoavustusta on haettava vuosittain 30. huhtikuuta mennessä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi