Kajaanilaisista alakoululaisista 86 prosenttia liikkuu koulumatkan kävellen tai pyöräillen – kolme aktiivisinta koulua palkitaan

Koulun sijainti ja ympäristön liikennejärjestelyt tukevat koulumatkalla liikkumista.

koululaiset
Tre barn cyklar förbi Vårberga utbildningscentrum.
Kajaanin kaupungin seurannan mukaan pyöräilevistä alakoululaisista 76 prosenttia käytti pyöräilykypärää. Kuvituskuva.Yle / Hanna Othman

Kajaanilaiset alakoululaiset ovat aktiivisia koulumatkaliikkujia. Pyöräillen Kajaanissa -hankkeen keväällä ja syksyllä 2019 toteuttamassa seurannassa kävi ilmi, että kaikista alakoululaisista keskimäärin 86 prosenttia liikkui koulumatkan aktiivisesti joko kävellen tai pyöräillen.

– Yleinen mielipide tuntuu olevan, että lapset eivät liiku, joten tulos oli positiivinen yllätys ja huomattavasti parempi kuin odotimme, sanoo Pyöräillen Kajaanissa -hankkeen projektipäällikkö Jari Rajala.

Koululaisista 58 prosenttia kulki matkan pyörällä, ja pyöräilevistä oppilaista 76 prosenttia käytti kypärää. Rajalan mukaan lähes kaikissa kouluissa tapahtui seurannan aikana kehitystä kypärän käytössä, mikä ei selity millään muulla kuin koulujen puuttumisella asiaan.

– Käytännössä kypärättömät oppilaat olivat monella koululla 6.-luokkalaisia. Jos tekisimme saman vertailun yläkouluilla, liikkuisimme hyvin pienissä lukemissa. Siinä tulee hyvin näkyviin se, onko nuorista "coolia" käyttää kypärää, Rajala sanoo.

Seurannan tuloksista erottui selkeästi kaksi koulua; Lohtajan ja Soidinsuon koulujen oppilaista noin 93 prosenttia liikkui koulumatkan joko kävellen tai kypärä päässä pyöräillen. Rajala korostaa, että kouluja vertaillessa on otettava huomioon myös koulujen sijainti ja koulumatkojen pituus.

– Jos ajatellaan vaikka 3. luokkalaista lasta, on ihan eri asia mennä pyöräteiden varrella olevaan Lohtajan kouluun kuin Keskuskouluun kävellen saatikka pyörällä. Lohtajan ja Soidinsuon koulujen sijainti ja ympäristön liikennejärjestelyt tukevat varmasti koulumatkalla liikkumista.

Rajalan mukaan myös Jormuan koululaiset liikkuvat aktiivisesti koulun sijainti huomioon ottaen. Jormuan koulu paransi myös ennestään hyvää tulosta kevään ja syksyn seurannan välillä. Kaikkien kolmen koulun oppilaat saavat liikenneturvallisuutta edistävän palkinnon.

– Palkinto on oppilaille vielä yllätys, mutta kyse on pyörällä liikkumisen näkyvyyteen liittyvistä arkisista asioista.

Pyöräillen Kajaanissa -hankkeessa aiotaan vielä toteuttaa alakoululaisille yhteinen liikennekasvatusta ja pyörän käsittelyä yhdistävä kampanja. Oppi on tärkeää myös yläkoululaisille, joille julkaistaan keväällä valistusvideo, jossa on mukana teatteri ja nuorten tuntema somepersoona.

– Pyrimme jakamaan videota mahdollisimman laajasti, ja uskon, että se vetoaa nuoriin paremmin kuin luokan edessä puhuva kouluttaja, Rajala sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!