Hyppää sisältöön

Postilakko jatkuu – Valtakunnansovittelija: "Tämä on niin vaikea työriita"

Postin työriidan sovittelua jatketaan perjantaina.

 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) sekä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) jatkoivat TES-neuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä 13. marraskuuta.
Postilakkoa soviteltiin keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla. Kuvassa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala (kesk.), PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.).
  • Postilakkoa yritettiin sovitella tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Ratkaisua riitaan ei saatu.
  • PAU aloitti maanantaina kahden viikon pituisen lakon, jossa on mukana tällä hetkellä noin 9 000 työntekijää. Lakko uhkaa laajeta kahden viikon päästä myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.
  • Lakon taustalla on PAUn halu vauhdittaa Postin työehtosopimusneuvotteluja, joita on käyty syyskuun alusta alkaen. Neuvotteluita ovat vaikeuttaneet Postin ilmoitus siirtää pakettijakelijat halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Postia koskevan työriidan sovittelussa ei saatu tänään ratkaisua, joten lakko jatkuu edelleen.

Postilakon osapuolet Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta yrittivät sovitella työriitaansa valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkoiltapäivänä runsaan parin tunnin verran.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tuli kertomaan sovittelukokouksen jälkeen tiedotusvälineille, että riidan sovittelua jatketaan perjantaina. Piekkala ei ole antanut osapuolille sovintoehdotusta.

Piekkala ei kommentoinut sitä, onko sovittelussa tapahtunut minkäänlaista edistystä.

– Tämä on niin vaikea työriita, tämä on niin vaikea työriita, varmaan kummallekin osapuolelle. Tämä ei ole kenellekään helppoa, Piekkala huokaisi.

Piekkala kertoi, että osapuolet saivat hoitaakseen tehtäviä, joiden tekemiseen he tarvitsevat aikaa. Hän sanoi toivovansa, että osapuolet löytäisivät uusia ratkaisuja pattitilanteeseen.

PAUn Nieminen: "Keskusteluissa päästiin pieni askel eteenpäin"

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi neuvottelujen jälkeen tiedotusvälineille, että osapuolten välisiin keskusteluihin tuli tänään uutta näkökulmaa.

– Keskustelun sävy muuttui. Keskusteluissa päästiin pieni askel eteenpäin. Lakon loppu ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä, Nieminen sanoi.

Nieminen ei halunnut kommentoida keskustelujen eikä osapuolille annettujen tehtävien tarkempaa sisältöä, koska ”neuvottelutilanne on herkkä”.

– Ratkaisun osalta ollaan vielä hyvin kaukana, en ole asian suhteen toiveikas. Kyllä tässä on vielä paljon tekemistä ennen kuin sovinto löytyy, Nieminen totesi.

Nieminen kertoi tiedotusvälineille jo ennen kokouksen alkamista, että on vaikea nähdä, että riitaa saisi sovittua tänään.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto puolestaan kommentoi tiedotusvälineille, että tämänpäiväiset keskustelut olivat asiallisia ja ne käytiin hyvässä hengessä.

– Uutta ja ihmeellistä ei tullut esiin tänään. Huomisen päivän aikana tehdään taustaselvityksiä ja niitä käydään läpi sitten perjantaina.

Myöskään Aarto ei halunnut avata keskustelujen ja annettujen tehtävien tarkempaa sisältöä.

Aarton näkemyksen mukaan aika ei ole vielä kypsä esimerkiksi siihen, että valtakunnansovittelija tekisi osapuolille sovintoehdotuksen.

Postin työriitaa yritettiin sovitella edellisen kerran viime torstaina. Tuolloin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala arvioi tilannetta vaikeaksi. Hänen mukaansa osapuolten näkemykset olivat niin kaukana toisistaan, ettei sopua ollut näkyvissä.

Lakko uhkaa laajeta

PAU aloitti laajan lakon maanantaina. Tällä hetkellä lakossa on noin 9 000 työntekijää postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta koskevista tehtävistä. Jos sopua työehdoista ei synny, lakko laajenee kahden viikon päästä myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Lakko on saanut myös tukijoita muista ammattiliitoista. Tukilakoista ovat ilmoittaneet tähän mennessä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ilmailualan Unioni IAU. Rautatiealan Unioni RAU päättää omista tukitoimistaan sen jälkeen, kun osapuolet ovat tavanneet.

Myös muut kuljetusalan ammattiliitot ovat ilmoittaneet valmiudesta ryhtyä tukilakkoihin.

Lakon taustalla on PAUn halu vauhdittaa Postin työehtosopimusneuvotteluja, joita on käyty syyskuun alusta alkaen. Neuvotteluja ovat vaikeuttaneet Postin ilmoitus siirtää pakettijakelijat Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin. Paketti- verkkokauppaliiketoiminnassa noin 700 ihmisen työehdot ja palkat heikkenisivät PAU:n mukaan.

Lakon vaikutuksista voit lukea tästä jutusta.

Lue myös:

.
.