Kuopion kaupungin päätös irtisanomisista herättää kritiikkiä – "Ajettiin koko ajan henkilökunnan vähentämistä, eikä muita alueita käyty läpi"

Irtisanomiset eivät koske perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueen vanhusten hoivapalvelujen asiakastyötä tekevää hoitohenkilökuntaa.

Kuopio
Kuopion kaupungintalo.
Kuopion kaupunki irtisanoo enintään 91 työntekijää, mikä vastaa 82 henkilötyövuotta. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupungin yt-neuvotteluiden tulos irtisanoa enintään 91 työntekijää on otettu raskaasti henkilökunnan keskuudessa.

– Emme ole tyytyväisiä lopputulokseen, koska siinä ajettiin koko ajan henkilökunnan vähentämistä, eikä muita alueita käyty läpi, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Kuopion pääluottamusmies Juha Pirskanen sanoo.

Erityisesti Pirskanen kritisoi avoimuuden puutetta yt-neuvotteluiden aikana.

– Ei saatu tarvittavaa tietoa esimerkiksi siitä, millaisia kustannuksia on tulossa palveluista, joita ostetaan ulkopuolelta. Emme voineet tehdä omia ehdotuksia säästötoimenpiteiden tekemisistä. Nyt asia jäi leijumaan ilmaan, että mitä tapahtuu.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mielestä kaikki asiat ovat olleet esillä.

– Olen sitä mieltä, että 365 astetta on käyty läpi, mikä oli myös lähtökohtana. Onkohan sitten saatu riittävästi uusia ajatuksia esiin jokaisessa kokouksessa, Pirhonen pohtii.

Suorilta irtisanomisilta ei tulla välttymään

Irtisanomisuhka ei koske perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueen vanhusten hoivapalvelujen asiakastyötä tekevää hoitohenkilökuntaa. Muuten vähennykset koskevat kaikkia kaupungin palvelualueita, taseyksiköitä ja kuntatekniikkaliikelaitosta.

– Jokaisella on se pelko, että entä jos tämä koskettaa juuri häntä. Eihän se tunnu mukavalle kenestäkään olla irtisanomisuhan alla, pääluottamismies Juha Pirskanen kertoo.

Osa irtisanomisista hoidetaan eläköitymisen ja muun vaihtuvuuden kautta. Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen mukaan suorilta irtisanomisilta ei voi välttyä.

– Kyllä se valitettavasti todennäköiseltä näyttää, että niitä on luvassa.

Lisää aiheesta:

Kuopion kaupungin yt-neuvottelujen tulos: irtisanoo enintään 91, myös muita vähennyksiä suunnitteilla