Kittilä: Kuntapäättäjien hyllytys on laiton ja haittaa kunnan kehittämistä

"Kunnan kehittäminen ja palvelujen parantaminen ovat kärsineet huomattavasti, kun työaika on mennyt muuhun."

Kittilä-oikeudenkäynti
Kittilä visas på en karta.

KittiläKittilän kunta vaatii Korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan kaikkien luottamustehtävistään pidätettyjen luottamushenkilöiden hyllytyksen, koska sille ei ole enää tarvetta.

Kittilän kunnan antamassa vastaselityksessä sanotaan, että luottamustehtävistä pidätetyt henkilöt eivät ole syyllistyneet käräjäoikeuden mukaan sellaiseen rikokseen, joiden perusteella heidät on pidätetty tehtävistään. Kunnan mukaan luottamusasemasta pidättäminen on siten rangaistuksen kaltainen tilanne, mikä on lainvastaista.

Lisäksi kuntapäättäjien hyllyttäminen vaikeuttaa Kittilän kunnan asioiden hoitoa kohtuuttomasti. Kunnanhallituksen mukaan Kittilän tulisi kyetä keskittymään kunnan kehittämiseen ja palvelujen parantamiseen, mikä on kärsinyt huomattavasti työajan mennessä muuhun.

Kittilän kunnanhallitus käsitteli tiistaina ns. vastaselitystä Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyä varten (siirryt toiseen palveluun). Kunnanhallitus päätti sen sisällöstä äänin 8 – 2. Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmän jäsenet jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen (siirryt toiseen palveluun).

Oikeuskäsittely kestänee vielä pitkään

Valtiovarainministeriö on pidättänyt 20 syytettyä nykyistä kuntapäättäjää luottamustoimistaan ns. Lex Kittilän perusteella. Lapin käräjäoikeus on hylännyt kaikki hyllytyspäätöksen perusteena olleet syytteet laajassa virkarikosoikeudenkäynnissä, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Kittilän kunta ja valtiovarainministeriö ovat valittaneet Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, jonka mukaan puolet hyllytetyistä kuntapäättäjistä saisi palata luottamustehtäviinsä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut VM:n hyllytyspäätöksen niiden luottamushenkilöiden osalta, joita syytetään yhdestä virkarikoksesta ja jotka ovat osallistuneet syytteenalaiseen toimintaan vain yksittäisiä kertoja.

Lue lisää

Kittilä valitti hallinto-oikeuden päätöksestä – haluaa kaikki hyllytetyt luottamushenkilöt takaisin päätöksentekoon

Lisää syytteitä Kittilän kuntapäättäjille

Syytteistä vapautetut Kittilän luottamushenkilöt eivät vielä palaa päätöksentekoon

Kittilän kuntapäättäjille vapauttava tuomio ainutlaatuisessa virkarikosoikeudenkäynnissä – syyttäjät aikovat todennäköisesti valittaa tuomiosta

Hallinto-oikeus kumosi 10 kittiläläisen kuntapäättäjän hyllyttämisen

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).