Kittilä: Kuntapäättäjien hyllytys on laiton ja haittaa kunnan kehittämistä

"Kunnan kehittäminen ja palvelujen parantaminen ovat kärsineet huomattavasti, kun työaika on mennyt muuhun."

KITTILÄ Kittilän kunta vaatii Korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan kaikkien luottamustehtävistään pidätettyjen luottamushenkilöiden hyllytyksen, koska sille ei ole enää tarvetta.

Kittilän kunnan antamassa vastaselityksessä sanotaan, että luottamustehtävistä pidätetyt henkilöt eivät ole syyllistyneet käräjäoikeuden mukaan sellaiseen rikokseen, joiden perusteella heidät on pidätetty tehtävistään. Kunnan mukaan luottamusasemasta pidättäminen on siten rangaistuksen kaltainen tilanne, mikä on lainvastaista.

Lisäksi kuntapäättäjien hyllyttäminen vaikeuttaa Kittilän kunnan asioiden hoitoa kohtuuttomasti. Kunnanhallituksen mukaan Kittilän tulisi kyetä keskittymään kunnan kehittämiseen ja palvelujen parantamiseen, mikä on kärsinyt huomattavasti työajan mennessä muuhun.

Oikeuskäsittely kestänee vielä pitkään

Valtiovarainministeriö on pidättänyt 20 syytettyä nykyistä kuntapäättäjää luottamustoimistaan ns. Lex Kittilän perusteella. Lapin käräjäoikeus on hylännyt kaikki hyllytyspäätöksen perusteena olleet syytteet laajassa virkarikosoikeudenkäynnissä, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Kittilän kunta ja valtiovarainministeriö ovat valittaneet Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, jonka mukaan puolet hyllytetyistä kuntapäättäjistä saisi palata luottamustehtäviinsä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut VM:n hyllytyspäätöksen niiden luottamushenkilöiden osalta, joita syytetään yhdestä virkarikoksesta ja jotka ovat osallistuneet syytteenalaiseen toimintaan vain yksittäisiä kertoja.

Lue lisää

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).