Hyppää sisältöön

Kaisa ja Uula Jouste menivät naimisiin 18-vuotiaina rikkoakseen perinteitä – nyt he kirjoittavat yhdessä ylioppilaiksi

Syksyn ylioppilaskirjoituksien tulokset selvisivät torstaina.

Kaisa ja Uula Jouste menivät 18-vuotiaina naimisiin, mikä on harvinaista Suomessa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kaisa Laine ja Uula Jouste päättivät järjestää yhteiset 18-vuotisjuhlat Kaisan kotona yli vuosi sitten. Siellä tilanne eskaloitui, kuten Kaisa kuvaa.

– Olin sopinut yhteisen kaverin kanssa, että hän menee nukkumaan alakertaan. Kysyn sitten Uulalta, tuleeko hän nukkumaan viereeni.

Uula tuli.

Seuraavana päivänä nuoret päättivät katsoa, mihin suhde etenee.

Ylioppilaskirjoitusten tulokset tänään

Nyt Kaisa ja Uula Jouste odottavat kuumeisesti syksyn ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Kaisa on muuttanut sukunimensä Jousteeksi. He ovat aviopari.

Torstaina varmistui, että he ovat myös tuoreita ylioppilaita.

– Jep, mainiot arvosanat rapsahti! Kaisa viestittää.

Kaisa Jouste sai syksyn kirjoituksissa filosofiasta L:n ja englannista E:n, Uula taas filosofiasta M:n ja englannista L:n.

Tamperelaisten vuosi on ollut yhtä juhlahumua. Jousteet muuttivat yhteen syksyllä ja siitä kahden viikon kuluttua he menivät naimisiin. Nuoret ehtivät avioon ennen kuin täyttivät 19 vuotta.

Seurustelun alussa he suhtautuivat vielä epäillen avioliittoon ja perinteiseen parisuhteeseen.

– Yhdessä oltuamme huomasimme, ettei avioliitto kuulostakaan niin tyhmältä. Ei tässä auta muu kuin mennä naimisiin, ajattelimme, Kaisa Jouste kertoo.

Moni ulkopuolinen ajattelee, että Jousteet ovat avioituneet uskonnollisista syistä. Se ei ole syy. Jousteiden ei ollut "pakko" mennä naimisiin, he vain halusivat mennä.

Uula Jouste pohtii, että ennen on menty nuorena naimisiin käytännöllisistä syistä. Heillä syynä oli heittäytyminen. Se tuntui hyvältä.

– Emme vaali perinteitä. Kukaan kavereistamme ei ole naimisissa. Ei tämä ainakaan vielä ole mikään trendi kaveripiirissä, Jousteet sanovat.

Nuorten avioliitot harvinaisia

Tuoreet ylioppilaat haluavat rikkoa perinteitä. Avioliitto nuorena on nykyään radikaalia, Jousteet ajattelevat.

Ja todella harvinaista.

Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) alle 19-vuotiaita meni viime vuonna naimisiin yhteensä 89 paria Suomessa.

Kaisa ja Uula Jouste hääkuvassaan. Kuva: Jousteen perhealbumi

Solmittujen avioliittojen määrä on vähentynyt huomattavasti. Viime vuonna solmittiin 23 799 avioliittoa, mikä on useita tuhansia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Jousteet rikkovat perinteitä myös siinä, että he eivät aio olla mustasukkaisia. He pitävät realistisena sitä, että toinen voi ihastua myös muihin avioliiton aikana.

Toisaalta he haaveilevat kuukivihääpäivästä, joka on vuosipäivä 85 vuotta naimisiin menosta. Silloin Kaisa ja Uula olisivat yli satavuotiaita.

– Katsoimme häistä seuraavana päivänä Wikipediasta kaikkien hääpäivien nimet. Onhan tässä rauha ja vakaa olo, Kaisa Jouste kertoo.

"Kukin perustakoon perheensä, milloin siltä tuntuu"

Ensimmäisen avioliiton solmimisikä on noussut Suomessa. Naisten keski-ikä oli viime vuonna 31,7 vuotta ja miesten 33,9 vuotta.

Kaisa Jouste ymmärtää, että moni haluaa rakentaa uran ennen avioliittoa. Toisaalta Suomessa on puhuttu paljon siitä, miten moni lykkää perheen perustamista niin myöhään, että siitä tulee hankalaa.

– Kukin perustakoon perheensä, milloin siltä tuntuu. Meillä lapset eivät ole ajankohtaisia. Avioliitto oli meille todella toimiva ratkaisu.

Nuori pari aikoo muuttaa Helsinkiin opiskelemaan. Mielellään jo vuodenvaihteessa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Uula Jouste sanoo, että on mukava muuttaa uuteen kaupunkiin vaimon kanssa. Jousteet tähtäävät opiskelemaan Helsinkiin. Kaisa haluaa opiskelemaan Helsingin yliopistoon suomen kieltä ja kirjallisuutta ja Uula musiikkia.

– Olemme halunneet Helsinkiin ja olisimme muuttaneet yhteen sielläkin. Helsingissä on ihmisiä, keiden kanssa tahtoisin tehdä musiikkijuttuja, Uula Jouste sanoo.

Säätöä ja vispilänkauppaa

Vielä kolme vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että Kaisa, silloin Laine, ja Uula Jouste menevät naimisiin. He aloittivat Kalevan lukion ja alkoivat viihtyä samassa kaveripiirissä.

1,5 vuotta sitten he huomasivat tunteiden muuttuneen. Molemmat olivat seurustelleet muiden kanssa, mutta oma ystävä alkoi tuntua yhä läheisemmältä.

– Säädimme muutaman kuukauden epämääräisesti. Hengasimme koulussa tosi paljon ja oli vispilänkauppaa, Kaisa Jouste kuvaa.

Seurasi 18-vuotisjuhlat, joissa Uula tuli nukkumaan Kaisan viereen.

Kaisa ja Uula Jouste tapasivat Kalevan lukiossa Tampereella. Kuva: Jani Aarnio / Yle

"Ei ollut mitään draamaa"

Myöhemmin nuoret vitsailivat kaveriporukassa, kuinka 18-vuotiaina on mahdollista mennä naimisiin. Vitsi muuttui vakavaksi parin päivän kuluttua.

– Päädyimme ratkaisuun yhteisesti. Olisinko se ollut minä, joka otin asian esille ensin? Uula kysyy.

Sama muistikuva on Kaisalla.

– Oleminen oli jotenkin niin helppoa alusta asti. Ei ollut mitään draamaa. Olimme samalla viivalla arvojen ja elämänasenteiden suhteen. Kaikki loksahteli paikalleen. Tuntui, että on helppo lähteä rakentamaan vakavaa juttua.

Maistraatti täyttyi

Osalle sukua nuorena avioituminen tuli yllätyksenä. Kukaan ei kuitenkaan vastustanut.

– Äiti sanoi, että aika nopeasti menette, jaahas. Puhe jäi tauolle hetkeksi, Uula Jouste naurahtaa.

Tuleva anoppi suhtautui Kaisan mukaan kuitenkin asiaan rennommin kuin moni muu.

Nuoren parin piti mennä naimisiin maistraatissa vain muutaman todistajan nähden. Lopulta kuitenkin perheet ja kaverit täyttivät koko maistraatin.

– Hääjuhlassa oli aamulla suku ja perhe ja illemmalla kaverit tulivat hääjuhlaan.

Kotityöt sujuvat paremmin kuin kämppiksen kanssa

Parin kuukauden perusteella avioelämä on sujunut Jousteilla hyvin.

– Asuin aiemmin kämppiksen kanssa. Hänen kanssaan oli hankalampi sopia kotitöistä kuin Uulan kanssa. Meillä on ollut yllättävän helppoa, Kaisa Jouste sanoo.

Kotityöt saadaan Uulan mukaan joustavasti sovittua.

– Ainakin vielä, Kaisa naurahtaa.

Kaisa Jouste haluaa opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta ja ehkä toimittajaksi. Uula Jouste haluaa ammatin musiikin parista. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Yhdessä pari käy keikoilla tai syömässä. Toista muistetaan pienillä eleillä arjessa.

– Kaisa on tosi fiksu ja ymmärtää asioita. Hän osaa lutvia ongelmia niin, että pääsemme yhteisymmärrykseen, Uula kehuu.

– Uula on ymmärtäväinen ja fiksu ja hauska ja komea, Kaisa vastaa kehuihin.

Ylioppilasjuhlat ja muutto Helsinkiin

Aviopari ei järjestä yhteisiä ylioppilasjuhlia, vaan suvut järjestävät juhlat erikseen.

– Ei ole ollut erityistä paloa suunnitella juhlia häiden jälkeen, Kaisa Jouste sanoo.

Pariskunta toivoo, että Helsingistä löytyy asunto vuodenvaihteessa.

– Haemme keväällä opiskelupaikkoja. Mutta vaikka ne eivät heti paukahtaisi, kai me sinne Helsinkiin muutamme ja tutkailemme skeneä. Hengaan siellä ja teen töitä ja opiskelen avoimessa korkeakoulussa, jos opiskelupaikka ei irtoa heti, Kaisa Jouste sanoo.

Lue lisää:

Onnea uusille ylioppilaille! Ylen ylioppilaskoneesta näet syksyllä valmistuneiden nimet

Timo Latvala kirjoitti ylioppilaaksi 74-vuotiaana – vasta kaksi vuotta sitten löytyi syy, miksi kirjoittaminen oli niin vaikeaa nuorena