1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue

FC Reippaan kasvatti Jasse Tuominen ratkaisevasta Liechtenstein-pelistä: "Lähestymme matsia niin, että se on peli muiden joukossa"

Lahtelaisten juniorityön kasvatti taistelee paikasta avauskokoonpanossa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Huuhkajien hyökkääjä Jasse Tuominen
– Suomi-paitaa päälle ja kannustamaan joukkue voittoon, neuvoo Jasse Tuominen perjantaina ottelua seuraavia katsojia.Petri Niemi/Yle

Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti ja Huuhkajien hyökkääjä Jasse Tuominen ennakoi, että perjantai-illan EM-karsintaottelusta Liechtensteinia vastaan ei ole tulossa helppoa.

– Meidän pitää vain jatkaa omaa peliä. Jos me siihen pystymme, niin uskon, että saamme tarvittavan tuloksen.

Voitolla Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat tekisi historiaa. Joukkue selvittäisi tiensä ensimmäistä kertaa arvoturnaukseen eli ensi kesän EM-kisoihin.

– Lähestymme matsia niin, että se on peli muiden joukossa. Tottakai tiedämme panokset, mutta ei anneta sille liikaa painoarvoa, ettei keskittyminen mene liikaa vääriin asioihin.

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo joutuu jättämään loput EM-karsintaottelut väliin nilkkavamman vuoksi. Joukkueeseen nimettiin Rasmus Karjalainen, mutta todennäköisimmin kärjessä pelaavan Teemu Pukin takaa paikkaa hakevat Fredrik Jensen ja Jasse Tuominen.

– Olen saanut aika paljon vastuuta viimeisen vuoden aikana. Kansojen liigassa pelasin joka pelin. Nyt olen päässyt taas kuntoon ja tähän joukkueeseen. Siinä Pukin vieressä on painettu hommia ja haettu hyviä tuloksia, Tuominen kertoo.

Litmaselta lyhyt neuvo

Kotiottelu Liechtensteinia vastaan on loppuunmyyty. Ottelua voi seurata television lisäksi myös suurilta screeneiltä esimerkiksi Helsingin ja Tampereen keskustoissa.

Huuhkajien ympärillä pyörivä kannustus ei ole jäänyt huomaamatta.

Jasse Tuominen (vas.) sekä Viron Joonas Tamm ja Mihkel Aksalu Kansojen liigan ottelussa.
Hyökkääjä Jasse Tuominen ei ole vielä avannut maalitiliään maajoukkueessaGetty Images

– On ollut hienoa seurata, että nyt alkavat Huuhkajat kiinnostaa. Tämä on iso juttu myös sosiaalisessa mediassa, sanoo Jasse Tuominen.

Juniorina Tuomisen esikuvia maajoukkueessa olivat kotikaupungin Jari Litmanen, Joonas Kolkka ja Petri Pasanen.

Tällä hetkellä Tuominen on ainoa lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti miesten maajoukkueessa.

– Viimeksi maajoukkuereissulla tapasin Litmasen, joka kehotti ottamaan rennosti ja pisteet kotiin, Reippaan kasvatti muistelee.

Seurajoukkueessa peliaika kortilla

Muutama päivä sitten 24 vuotta täyttänyt Jasse Tuominen pelaa ammattilaisena tällä hetkellä Valko-Venäjällä BATE Borisovissa, jonka kanssa sopimus ulottuu ensi kesään asti.

BATEssa peliaika on ollut tiukassa.

– Tänä vuonna roolini on ollut joukkueessa aika pieni. Haluan isompaa roolia. Täytyy katsoa, vaihtuuko maisema joulukuun jälkeen. Toivon ainakin todella paljon, että vaihtuu.

Perjantai-iltana Tuominen ja Huuhkajat keskittyvät kuitenkin voittamaan EM-karsintalohkon viimeisenä olevan Liechtensteinin.

Pikkumaa on onnistunut tekemään koko karsinnoissa vain kaksi maalia ja ne ovat riittäneet tuomaan kaksi sille tasapeliä.

Lue seuraavaksi