1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnan joukkoliikenteeseen uusi mobiilisovellus – bussien kulkua ja aikatauluja voi pian seurata reaaliajassa

Uutta järjestelmää aletaan asentaa busseihin alkuvuoden 2020 aikana.

mobiilipalvelut
Kuva älypuhelimesta, jonka näytöllä on mobiilisovellus
Monissa kaupungeissa bussien kulkua voi jo seurata mobiilisovelluksella.Ville Tiirikainen / Yle

Hämeenlinnan joukkoliikenne muuttuu aiempaa mobiilimmaksi. Ensi vuoden aikana asiakkaiden käyttöön tulee mobiilisovellus, josta linja-autojen kulkua voi seurata kartalla reaaliajassa. Lisäksi sovelluksessa voi tarkastella pysäkkikohtaisia aikatauluja, kertoo Hämeenlinnan joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi.

– Sovelluksesta näkee oman pysäkin seuraavat saapuvat bussivuorot. Se näyttää minuutilleen, milloin seuraava bussi saapuu pysäkille.

Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunnan joukkoliikennejaosto päätti 12. marraskuuta, että se hankkii uuden matkustajainformaatiojärjestelmän. Sen avulla on mahdollista seurata reaaliaikaisesti liikennettä kartalta. Sitä ei kuitenkaan asenneta kaikkiin kaupungin busseihin.

– Järjestelmiä asennetaan sitä mukaa, kun liikennöintisopimuksia uusitaan. Vanhoissa sopimuksissa tällaista vaatimusta ei ole ollut. Ensisijaisesti asennus lähtee niistä busseista, joiden liikennöinti on kilpailutettu tänä vuonna.

– Tarkoitus on, että ensi kesästä lähtien järjestelmän käyttö olisi mahdollista. Nythän kilpailutettiin linjat 1, 3 ja 11. Tarkoitus olisi, että kun uusi liikenne alkaa, niin saataisiin myös järjestelmät käyttöön, toteaa Venesjärvi.

Hämeenlinnassa tulee matkustajien käyttöön joulukuussa Waltti-mobiililippu, jonka piti tulla käyttöön jo elokuussa.

Lue seuraavaksi