1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keminmaa

Keminmaan ylijäämät uhkaavat loppua ensi vuonna – edessä on talouden sopeuttaminen

Keminmaa aikoo laittaa taloutensa tasapainoon vuoden 2022 loppuun mennessä.

Keminmaa
Keminmaa, logo
Keminmaalla on noudatettu menokuria tänä vuonna, mutta verotuloja on nkertynyt arvioitua vähemmän.Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan talous on painumassa miinukselle. Kunnan tämän vuoden alijäämäksi uhkaa tulla 2,1 miljoonaa euroa syyskuun lopun tilanteen perusteella.

Viime vuoden lopussa kunnan taseessa oli noin 2,4 miljoonan euron ylijäämä, jolla saadaan katettua tämän vuoden alijäämä. Tilanne on kuitenkin heikkenemässä.

Valmisteilla olevan talousarvion perusteella kunnan talous on voimakkaasti alijäämäinen ainakin ensi vuonna. Vuosille 2021 ja 2022 ennakoidaan nollatulosta.

Tämän hetkisen arvion mukaan kunnan tase muuttuu siis alijäämäiseksi ensi vuonna. Kuntalain mukaan alijäämät on kurottava umpeen neljässä vuodessa.

Keminmaan tavoitteena on saada talous tasapainoon jo aiemmin eli vuonna 2022, mutta se edellyttää talouden sopeuttamista.

Kunnanvaltuusto perusti tiistaina työryhmiä, joiden tehtävä on valmistella talouden tasapainottamistoimet ensi kesään mennessä.

Kunnanjohtaja Mauri Posion mukaan tämän vuoden talousvaikeudet johtuvat siitä, että verotulot ei ole toteutumassa budjetin mukaisina.

– Hallintokunnille on nostettava hattua. Ne ovat noudattaneet tiukkaa menokuria, Posio sanoo.

Keminmaan kuluvan vuoden budjetti laadittiin noin 380 000 euroa alijäämäiseksi.

Lue seuraavaksi