Kajaanin ensi vuoden talousarvio liki kolme miljoonaa euroa pakkasella – "Kirittävää riittää"

Kaupunginjohtajan mukaan talous ei näytä yhtä synkältä kuin syksyllä arvioitiin.

Kajaani
Kajaanin Lyseon lukio remontissa
Ensi vuoden investoinneista ison osan haukkaa jo käynnissä oleva Kajaanin Lyseon koulun korjaus- ja uudisrakentaminen. Vuonna 2020 nettoinvestoinnit ovat noin 29 miljoonaa euroa. Arkistokuva.Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupungin vuoden 2020 talousarvio on 2,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunki ei korota ensi vuonna verotusta, mutta pistää kaikki uudet ja merkittävät rakennusinvestoinnit jäihin. Niitä on tehty viime vuosina kovalla tahdilla.

– Tilanne on meille aika normaali. Kirittävää riittää vuoden varrelle, mutta ehkä ensi vuodelle on olemassa riskejä enemmän kuin yleensä ja niihin pitää varautua, sanoo Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Tolonen pitää suurimpana riskinä sitä, pysyykö Kainuun soten talous niissä raameissa, mitkä on kuntien kanssa yhdessä mietitty.

– Toinen riski on verokertymä, eli mikä se on ja onko verotilityksissä ongelmia kuten tänä vuonna. Tulopuoli on vielä osittain arvailujen varassa, mutta omat menot alkavat olla hyvin tiedossa, koska olemme käyneet sopeuttamisohjelmaa läpi.

Kaupungin talouden sopeuttamisohjelma julkistetaan torstaina 14. marraskuuta. Tolonen vakuuttaa, että kaupungilta ei irtisanota ketään, vaan sopeuttaminen tapahtuu muilla keinoilla.

– Henkilöstöä keskitetään, työnkuvia muutetaan ja on luontaista poistumaa. Valikoimissa ei ole ollut sellaisia keinoja, että olisi tarvinnut puuttua henkilöstöön irtisanomisilla.

Sopeuttamisohjelmassa otetaan huomioon myös kajaanilaisilta saadut vastaukset kaupungin säästökeinoja koskevaan kyselyyn. Kaupunki sai kyselyyn lähes 2 000 vastausta.

– Meillä oli kokoelma asioita, joista osasta tiesimme itsekin, että ne ovat vaikeita tai mahdottomia, mutta halusimme testata ne, Tolonen kertoo.

Kuntien taloustilanne on tänä vuonna huonompi kuin koskaan. Tolonen sanoo, ettei kaupungin tulevaisuus ei näytä kuitenkaan niin synkältä kuin ennakolta arvioitiin.

– Asiat tahtovat kärjistyä. Jos kaikki uhkakuvat vuoden varrella olisivat toteutuneet, saattaisimme olla kuopassa. Käsitykseni mukaan Kainuussa ollaan paria kuntaa lukuun ottamalla aika tyytyväisiä talousarvioiden näyttämiin lukemiin, jos vertaa vaikka syyskuuhun.

Kajaanin kaupunginhallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota 19. päivä marraskuuta, ja kaupunginvaltuuston kokous on 9. päivä joulukuuta 2019.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!