Useat pohjalaiskoulut siirtämässä joulujuhlia pois kirkosta – Kauhavalla perheet hermostuivat: "Otin sen ensin ihan vitsinä"

Kauhavan Kosolan koululla tehtiin pikainen päätös siirtää kirkkoon suunniteltu juhla koululle.

Juhlien järjestäminen
Kauhavan kirkko
Kauhavan kirkossa on tähän asti järjestetty koulujen joulujuhlia.Päivi Rautanen / Yle

Kosolan koulu Kauhavalla siirtää joulujuhlan pois kirkosta koulun tiloihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juhlaan mahtuvat vain oppilaat ja vanhemmilta se jää näkemättä.

Taustalla on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjaus, että kaikille oppilaille tarkoitettua yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa vaikka tarjolla olisi myös vaihtoehtoinen joulujuhla.

Ison perheen äiti Terhi Halmesmäki ei ymmärtänyt päätöstä lainkaan. Tokaluokkalaisen joulujuhla jää näkemättä.

– Onhan se lapselle tärkeää, että kun on harjoiteltu esitystä, sen näkisi myös vanhemmat. Kyllä se on ollut tosi odotettu tapahtuma, joka tuo joulumieltä.

Perheen isoäiti Maija-Liisa Isosomppi aivan tuohtui, kun kuuli asiasta.

– Otin sen ensin ihan vitsinä. Sitten ajattelin, että ei näin vakavalla asialla voi vitsailla ja huomasin että se on täyttä totta. Kyllä siitä nousi verenpaine ja kiukku, hän puuskahtaa.

Molemmat katsovat, että Kauhavalla kirkossa järjestetty juhla ei ole ollut kenellekään ongelma.

Isoäiti menossa autoon.
Maija-Liisa Isosomppi lähdössä hakemaan lapsenlastaan, tokaluokkalaista vesisateesta kotiin.Päivi Rautanen / Yle

Päätöksiä tehty nopeasti

Koulunjohtaja Liisa Kujanpää kertoo koulun halunneen noudattaa oikeusasiamiehen ja Opetushallituksen linjauksia, vaikkei päätös helppo ollut.

– Totta kai se on kaikille surullista. Me kuitenkin ajateltiin, että nyt noudatetaan säännöksiä ja muutetaan sitten sen mukaan, jos tulee korjausliikkeitä.

Koulujen joulujuhlia joudutaan miettimään uusiksi myös ainakin Kokkolassa ja Kaustisella. Kokkolassa joillekin suurille kouluille kirkko on ollut ainoa tila, johon mahtuvat oppilaiden lisäksi heidän huoltajansa.

Kaustisen yläkoulu on pitänyt joulujuhlan kirkossa, sen lisäksi koulussa on ollut oppilasvetoinen kevyempi tapahtuma. Kirkkojuhlasta on joinain vuosina jäänyt oppilaita pois uskontonsa vuoksi, mutta pääosin juhla on ollut sivistysjohtaja Mailis Tastulan mukaan pidetty.

Nyt pohditaan, mitä tänä vuonna tehdään. Todennäköisesti itse juhla siirtyy koululle ja joulukirkossa käydään erikseen.

– Nyt pitää tulkita ja miettiä.

Seinäjoelta kerrotaan, että juhlat on pidetty pääosin koulujen omissa tiloissa. Joinakin vuosina koulut ovat käyttäneet joulujuhlaan myös kirkkotilaa.

Tämän syksyn osalta koulujen suunnittelemiin järjestelyihin ei puututa muutoin kuin tiedottamalla, että joulujuhla on yhteinen ja niissä noudatetaan perustuslakivaliokunnan kannanoton näkökulmia.

Lue lisää:

Apulaisoikeusasiamies linjasi: Koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – "Kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka"