Saudi-Arabia luokitteli feminismin ääriaatteeksi – pahoitteli myöhemmin

Saudi-Arabian turvallisuuspalvelu myöntää, että se julkaisema Twitter-video sisälsi lukuisia virheitä ja etteivät videon tekijät ole hoitaneet tehtäviään asianmukaisesti.

Saudi-Arabia
saudinainen ajaa autoa riadissa.
Naisten autoilukielto kumottiin Saudi-Arabiassa vuonna 2018. EPA

Saudi-Arabian turvallisuuspalvelu pahoittelee Twitterissä julkaisemaansa videota, jossa feminismi on määritelty ekstremismiksi. Virasto myöntää, että feminismin luokitteleminen videolla ääriaatteeksi oli virhe, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Turvallisuuspalvelun Twitter-tilillä julkaistussa videossa vaaralliseksi ajatteluksi listattiin feminismi, homoseksuaalisuus ja ateismi. Videolla kehotettiin saudiarabialaisia olemaan varuillaan kyseisten ääriaatteiden kanssa.

Turvallisuuspalvelu kertoo aloittaneensa tutkinnan videosta. Sen mukaan video sisälsi lukuisia virheitä ja että videon tekijät eivät olleet hoitaneet tehtäviään asianmukaisesti. Virasto on suoraan kuningas Salmanin alaisuudessa.

Myös Saudi-Arabian ihmisoikeuskomissio kommentoi videota korostaen, että feminismi ei ole rikos. Sen sijaan komissio ei maininnut lausunnossaan homoseksuaalisuutta tai ateismia.

Saudi-Arabia on pyrkinyt viime vuosina karistamaan mainettaan yhtenä eniten naisia sortavan maana. Naisten autoilukielto kumottiin vuonna 2018. Viime elokuussa naisia syrjivään huoltajuusjärjestelmään tehtiin muutoksia niin, ettei naisten esimerkiksi tarvitse hakea enää lupaa matkustamiseen miespuoliselta huoltajalta.

Naisten elämää rajoitetaan kuitenkin yhä voimakkaasti kuningaskunnassa. Lukuisat naisten oikeuksien puolesta kampanjoineet aktivistit ovat saaneet vankeustuomiota, ja ihmisoikeussjärjestöjen mukaan heitä on kidutettu vankiloissa. Myös naisaktivisteja tukevia miehiä on pidätetty.

Lue myös:

BBC: Saudi Arabia apologises for video labelling feminism as extremism (siirryt toiseen palveluun)

Saudi-Arabia avaa ovensa ulkomaisille turisteille – ei abaya-pakkoa naisille, mutta alkoholin nauttiminen on kielletty

Saudi-Arabiassa on myönnetty naisille ensimmäiset passit ilman miesholhoojan suostumusta

Naisen ei tarvitse enää hakea Saudi-Arabiassa lupaa matkustamiseen mieshuoltajalta