Vaikuttamishalua löytyy - Keski-Suomessa melkein joka kunnassa on oma nuorisovaltuusto

Multian nuorisovaltuusto aloittaa toimintansa ensi vuoden puolella.

Multia
Multian koulu.
Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Nuorisovaltuustot eli nuvat ovat jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Manner-Suomen 295:stä kunnasta jo 290:llä on oma nuorisovaltuustonsa. Keski-Suomen kunnista Multialla ja Luhangalla ei ole ollut omaa nuorisovaltuustoa.

– Luhangalle ollaan oltukin yhteydessä ja suositeltu, että he voisivat perustaa myös yhteisen nuorisovaltuuston toisen kunnan kanssa, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n puheenjohtaja Sami Salminen kertoo.

Nuorisovaltuustot kirjattiin kuntalakiin vuonna 2015. Nuvan tarkoituksena on taata nuorten mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa, ja edustaa nuoria kunnallisessa päätöksenteossa. Parhaimmassa tapauksessa heillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntien ja valtuuston kokouksissa.

Multian nuorisovaltuustolle on suunniteltu edustusta lautakunnissa, tai vaihtoehtoisesti kunnanhallituksesta joku nimettäisiin osallistumaan heidän kokouksiinsa.

– Me halutaan osallistaa nuoria enemmän, ja ollaan mietitty että esimerkiksi keväällä pidettäisiin kunnanvaltuuston kokous koululla, jotta koululaiset pääsisivät seuraamaan sitä, Multian kunnanjohtaja Noora Pajari pohtii.

Aktiivisuutta nuorista löytyykin jo. Kymmenisen poikaa teki nuorisoaloitteen luvallisesta nuotiopaikasta Multian kunnalle, etsivä nuorisotyöntekijä Maria Nyman Multian kunnalta kertoo.

– Nuokkarin WhatsApp-ryhmään tuli avautuminen tästä. Kirjoitettiin aloite, kerättiin nimiä adressiin ja se toimitettiin lautakunnalle. Aloite meni läpi, Nyman iloitsee.

Omalle nuorisovaltuustolle on löytynyt jo kiinnostuneita Multialla noin kymmenkunta yläkoululaisten joukosta. Toiveena olisi saada mukaan myös toisen asteen opiskelijoita.

– Varmasti ensimmäisen vuoden jälkeen kun nähdään, miten homma toimii ja mitä saadaan aikaiseksi, niin on enemmän kiinnostusta tähän, Nyman sanoo.