Hyppää sisältöön

Kolmen eri yrityksen hoivakodit ovat kriisissä yhtä aikaa Sastamalassa – kaupungin voi olla pakko miettiä vanhusten hoiva uusiksi

Sastamala toivoo, että yritykset saavat asiansa kuntoon kohtuullisessa ajassa.

Viranomaiset keskeyttivät Sastamalassa sijaitsevan Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan osittain viime perjantaina. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Sastamalassa ollaan pettyneitä yksityisissä vanhusten hoivakodeissa ilmenneisiin ongelmiin. Samanaikaiset kriisit voivat vaarantaa hoivapaikkojen järjestämisen uusille tarvitsijoille.

Sastamala on keskeyttänyt palvelusetelien myöntämisen kolmeen yksityiseen hoivakotiin. Rekisteristä on poistettu sekä Pihlajalinnan, Mehiläisen että Attendon hoivakoti.

Viimeksi näistä on julkisuudessa ollut Pihlajalinnan Ikipihlaja Anne, jonka toiminnan aluehallintovirasto keskeytti osittain viime perjantaina. Syynä oli potilasturvallisuuden vaarantuminen.

Ikipihlaja Anneen jäi 15 asukaspaikkaa. Viidelle asukkaalle etsittiin uusi paikka.

Yksikössä on ollut hoidettavana vanhuksia Sastamalan lisäksi Mänttä-Vilppulasta, Hämeenkyröstä, Parkanosta ja Kihniöstä. Sastamala jatkaa hoivakodin tiivistä valvontaa.

Lain noudattaminen voi vaikeutua

Yksityisten hoivakotien ongelmat voivat pian tehdä lain noudattamisen vaikeaksi Sastamalan kaupungille. Vaarana on, että kaikille vanhuksille ei löydy hoivakotipaikkaa Sastamalasta lain määrittämässä ajassa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryykin mukaan vielä ei olla siinä pisteessä, mutta riski on olemassa.

– Jos tilanne pitkittyy, niin totta kai jono kasvaa, jopa sellaiselle tasolle, että voidaanko lakisääteisessä määräajassa paikka kaikille löytää.

Sastamala vaatii, että kaikki kolme yritystä saavat asiansa kuntoon. Yritykset palautetaan palvelusetelirekisteriin vasta, kun epäkohdat on korjattu ja aluehallintovirasto on hyväksynyt korjaukset.

Sastamalan on vaikea keksiä ratkaisuja, jotka olisivat yhtä aikaa hyviä ja nopeita. Pikaiset ratkaisut ovat väistämättä väliaikaisia. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että ikäihmisille pitäisi tarjota koti loppuelämäksi.

Yrityksiä tarvitaan, vaikka epäkohdat ovat pettymys

Kunnat eri puolilla Suomea ovat toivoneet, että yhteistyö yksityisten yritysten kanssa toisi kestävän ratkaisun vanhusten hoivaan. Tryyki katsoo, että yritysyhteistyö on edelleen tärkeää, kuten on julkinenkin toiminta.

– Ne eivät sulje toisiaan pois, eikä kumpikaan korvaa täysin toistaan, mutta totta kai nämä esille tulleet epäkohdat ovat pettymys, Tryyki sanoo.

Pahimmassa tapauksessa Sastamala voi joutua miettimään tulevaisuuden uusiksi.

– Uskomme, että asiat korjataan määräaikoihin mennessä. Jos näin ei käy, silloin me, kuten moni muukin kunta Suomessa, joudumme miettimään, miten jatkossa toimitaan.

Tryyki muistuttaa, että viime hallituskauden lopussa kaatuneessa sote-uudistuksessa vanhusten ympärivuorokautinen hoiva olisi ollut vahvasti yksityisten yritysten hoitamaa.

– Pitäisi voida luottaa, että yksityinen pystyy huutoon vastaamaan, vaikka sote-uudistus kaatui, Tryyki sanoo.